Home » Bouwen aan je Toekomst » “Energiezuinig bouwen hoeft niet duurder te zijn”
Sponsored

Energiezuinig bouwen is de beste investering die je kan doen. Het vertaalt zich immers meteen in een lagere maandelijkse energierekening. Meer uitleg door Claudia Marchetta, zaakvoerder bij Thuis Best Woningbouw.

Tekst: Joris Hendrickx

avatar

Claudia Marchetta

Zaakvoerder bij Thuis Best Woningbouw

“Wij bouwen onze woningen al jaren bijna-energieneutraal (BEN) en waren in 2007 zelfs de eerste in de Benelux die met een warmtepomp bouwden. Dankzij onze jarenlange ervaring met energiezuinig bouwen en een doorgedreven optimalisatie van onze processen kunnen wij een woning van topkwaliteit afleveren aan concurrentiële prijzen.”

“Wie denkt dat energiezuinig bouwen duurder is, moet zeker eens bij ons langskomen. Wij bewijzen dagelijks het tegendeel en bouwen steeds met respect voor de bouwer en zijn budget.”

“We garanderen voor iedere woning een E-peil van maximaal 20, maar in de realiteit halen we meestal waarden die ver onder E10 liggen. Wie zijn bouwaanvraag in 2019 doet, profiteert door het E-peil van 20 of lager van een mooie subsidie die de bouwheer op vijf jaar gemiddeld 6.250 euro bespaart.”

“Ook de waardebepaling van een woning bij een eventuele verkoop is belangrijk. Wij streven ernaar om iedere woning nu reeds te bouwen volgens de strenge energienormen van 2021, die een belangrijke volgende stap zullen zijn in hoe woningen in de toekomst worden gewaardeerd.”

Techniek in combinatie met isolatie

“In iedere woning voorzien we standaard een warmtepomp. Dat resulteert in een lager verbruik en een snellere terugverdientijd. Bovendien heeft deze een lange levensduur en is een warmtepomp quasi onderhoudsvrij. Dat combineren we vervolgens met 14 zonnepanelen die wij momenteel als actie naar de klant gratis geven en die het verbruik van de warmtepomp compenseren. Toch hebben deze technieken geen nut als de woning niet goed is geïsoleerd.”

Wie zijn bouwaanvraag in 2019 doet, profiteert door het E-peil van 20 of lager van een mooie subsidie die de bouwheer op vijf jaar gemiddeld 6.250 euro bespaart.

“Daarom zetten we in op een goede isolatie van zowel dak, spouwmuur als vloer. Ook voor de luchtdichtheid hebben we voldoende aandacht. Een ventilatiesysteem D, waarbij de afvoer en gefilterde aanvoer van lucht in balans is, zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit door de hele woning heen. Met onze aanpak bewijzen we alvast dat dit allemaal niet noodzakelijk moet leiden tot een hoge meerprijs.”

Renovatie haalt nooit waarden van nieuwbouw

“Wanneer iedereen in 2021 de vooropgestelde normen haalt, dan zullen we wat betreft de nieuwbouwwoningen al heel goed bezig zijn. Mijn inschatting is dat vanaf dan vooral meer focus zal liggen op de renovatiemarkt. Deze heeft tot nu toe immers altijd een oneerlijk voordeel gehad op nieuwbouw.”

“De afgelopen jaren zijn heel wat premies gegeven voor energetische renovaties, maar daar komt men nu stilaan op terug. Een gerenoveerde woning blijft nu eenmaal een oude woning die nooit de waarden zal kunnen halen van een nieuwbouw. Mogelijk zullen we dus evolueren naar subsidies voor het slopen van zulke woningen, waardoor er een nieuwe energiezuinige woning kan worden gebouwd.”

Next article