Home » Bouwen aan je Toekomst » Enorm breed scala aan jobs in Antwerpse haven
Sponsored

De Antwerpse haven is als tweede grootste haven van Europa goed voor maar liefst 60.000 directe en 80.000 indirecte jobs. Er zijn dan ook enorm veel jobopportuniteiten voor zowel arbeiders als bedienden. Meer uitleg door Ellen Fels, Coördinator van Talentenstroom.

Tekst: Joris Hendrickx

avatar

Ellen Fels

Coördinator van Talentenstroom

Breed aanbod van vacatures

Fels: “De Antwerpse haven biedt gigantisch veel werkopportuniteiten op een steenworp van de stad Antwerpen. Veel mensen zijn zich daar echter niet van bewust, en al zeker niet wat betreft de diversiteit van die jobs. Naast typische havenactiviteiten zoals overslag, magazijnen en logistiek vind je er werkelijk alle mogelijke sectoren en functies terug.”

“Het brede gamma aan openstaande vacatures bestaat uit bediendenjobs zoals expediteur, douanedeclarant, planner, dispatcher, verzekeringsadviseur, salesmedewerker, customer service, IT, projectleiders,… Sommige van die jobs zijn echter niet gekend omdat er ook geen specifieke studies voor bestaan.”

“Ook voor arbeiders zijn er uiteraard heel wat mogelijkheden, denk aan havenarbeiders, magazijniers, techniekers, operatoren, chauffeurs, orderpickers, lader-lossers,… Wie kiest voor zulke jobs is haast zeker van werk!”

Kom op 12/09 naar het jobfestival ‘Voet aan wal’

We proberen havenbedrijven op verschillende manier in contact te brengen met werkzoekenden. Op donderdag 12/09 vindt er tijdens Part of Antwerp een jobfestival plaats aan het Eilandje. Tijdens ‘Voet aan wal’ kan je kennismaken met 40 bedrijven uit de haven, op zoek naar logistiek en technisch personeel. Inschrijven is niet nodig en de inkom is gratis. Zeker een aanrader voor wie de haven wil leren kennen.

Boeiende en leerrijke werkomgeving

“De haven is een heel internationale werkomgeving. Dat maakt het niet alleen heel boeiend, het is ook enorm leerrijk. Bovendien kom je er terecht in een gemeenschap met een sterke beroepsfierheid.”

Door de uitgestrektheid en diversiteit zijn er veel mogelijkheden om nieuwe ervaringen op te doen en door te groeien.

“Velen die hier aan de slag gaan, blijven er hun hele carrière. Toch betekent dat niet dat ze hun hele leven dezelfde job uitvoeren, want door de uitgestrektheid en diversiteit zijn er veel mogelijkheden om nieuwe ervaringen op te doen en door te groeien”, aldus Fels.

“Ten slotte zijn er binnen de haven ook goed georganiseerde beroepsfederaties die de belangen van hun arbeiders en bedienden behartigen. Sommigen hebben ook een geëngageerde jongerenafdeling die leuke activiteiten organiseert zoals netwerkevents, opleidingen, presentaties, kennismakingsmomenten in scholen,…”

Diverse jongerenopleidingen

Fels: “Na het middelbaar kunnen jongeren een Se-n-Se jaar volgen in de richting Maritiem Bediende of Internationaal Transport en Logistiek. Daarnaast bieden zowel de AP Hogeschool, de Karel de Grote Hogeschool als de Thomas More Hogeschool een professionele bachelor Logistiek Management aan.”

Voor werkzoekenden heeft de VDAB een uitgebreid aanbod aan instroomopleidingen.

“Vanaf september zal bij AP Hogeschool en Thomas More Hogeschool een twee jaar durende graduaatsopleiding logistiek starten. De Karel de Grote Hogeschool introduceert dan weer een micro-degree. Dat is een opleiding die de meest cruciale sectorspecifieke modules van de bachelor Logistiek Management bundelt in één jaar.”

Opleidingen voor werkzoekenden

“Voor werkzoekenden heeft de VDAB een uitgebreid aanbod aan instroomopleidingen, gaande van opleidingen van 21 weken tot spoedopleidingen van 5 weken die gecombineerd worden met 5 weken stage. VDAB organiseert dit samen met partners zoals sectorfonds LOGOS of CVO LBC Berchem. Voor deze opleidingen organiseert VDAB Informeer-sessies waar je alle uitleg krijgt over de verschillende logistieke opleidingen.”

“Daarnaast moeten kandidaten een screening ondergaan waarbij wordt gekeken naar een basiskennis van bepaalde talen. Heb je die niet, dan krijg je advies over welke VDAB-modules je best volgt om toch in aanmerking te kunnen komen. Bovendien biedt VDAB gratis online opleidingen aan waar je al snel een zicht krijgt op wat bepaalde logistieke jobs inhouden.”

Next article