Home » Duurzame Economie » Biorietjes wijzen de weg naar een groene toekomst
Sponsored

Plastic. Het eens zo handige materiaal – goedkoop en licht van gewicht – is een groot probleem geworden. Het verbruikt veel van onze fossiele grondstoffen en we weten er geen blijf mee na gebruik, want het recycleert moeilijk. Onze bossen, zeeën en bermen liggen er vol mee.

Stefaan De Wildeman

B4Plastics

Om de wereld een pak duurzamer te maken, ontwikkelt Stefaan De Wildeman met zijn bedrijf B4Plastics ecologische plastics.

De Wildeman: “We zijn mijns inziens in het ecologische tijdperk aanbeland. En plastics zoals we ze nu kennen horen daar niet thuis. Nagenoeg alle plastics worden uit fossiele olie gemaakt en je kan ze vaak moeilijk of niet hergebruiken of recycleren. Onze visie: reduceren waar mogelijk, weigeren wanneer er een volwaardig alternatief is en grondig herdenken.” Met Biorix® zit hij op het tweede spoor. En met doorgedreven innovatie bereidt B4plastics ook die derde weg voor.

Biologisch afbreekbaar rietje

Plastics op basis van organische bouwstenen. Dat is de kern van de zaak. Een nieuwe, duurzame grondstof voor tal van toepassingen. Het biologisch afbreekbare rietje, Biorix® spreekt tot de verbeelding. De Wildeman: “We vervaardigen ze uit suikerbieten. Na zes maanden breken ze volledig af. En onze bron is niet enkel groen, ze bevindt zich ook nog eens vlakbij. Daarmee schakelen we meteen ook heel wat transport en logistiek uit.”

Plastics zoals we ze nu kennen, horen niet thuis in het huidige ecologische tijdperk.

Eco-Bosmaaiers

Er is ook de Ecotrim®, de meest ecologische trimdraad ter wereld voor bos- en kantenmaaiers. De Wildeman: “De klassieke, plastic trimdraad slijt af waar je bij staat. Onvermijdbaar dringen die kleine stukjes plastic onze natuur binnen. Niet te recycleren. Maar onze Ecotrim® breekt na gebruik versneld af in de bodem. Zo voorkomen we ophoping van microplastics. In de toekomst zullen we die trimdraad uit ‘TriggerPlastics’ maken, een heel nieuwe soort plastic die met de juiste trigger wordt afgebroken. Het plastic reageert dan op die triggers, zoals licht, temperatuur of vochtigheid. Als het plastic die trigger krijgt, breekt het versneld af.”

Groene toekomst

De Wildeman: “Sommige plasticsoorten die wij ontwikkelden, zijn uniek. B4plastics vervult een pioniersrol. En gelukkig worden we daarin erkend en ondersteund door de mensen van VLAIO die ons met advies en financiële ondersteuning bij staan. Zonder die steun zou het een pak moeilijker – wellicht onmogelijk – zijn om zulke fundamentele innovaties te kunnen ontwikkelen.”

Groei- of innovatie ambities?

De VLAIO Bedrijfsadviseurs staan voor jou klaar. Ze brengen de sterktes en zwaktes van je plannen in kaart, adviseren je over subsidies en financiering en brengen je in contact met de juiste experten uit ons netwerk. Maak een afspraak met hen op vlaio.be. Of heb je al een goed plan klaar waarvoor je financiële steun zoekt? Dan kan je jouw project ook rechtstreeks indienen via vlaio.be/ontwikkelingsproject.

Next article