Home » Innovatie » CRIG: baanbrekend kankeronderzoek sneller vermarkten
Innovatie

CRIG: baanbrekend kankeronderzoek sneller vermarkten

In samenwerking met
Foto: Layla Aerts UGent.
In samenwerking met
Foto: Layla Aerts UGent.

Het CRIG innovatieplatform heeft als doel om resultaten uit baanbrekend kankeronderzoek sneller naar de markt te brengen. Meer uitleg door prof. Kevin Braeckmans en dr. Daisy Flamez, business developer van CRIG.

Tekst: Joris Hendrickx – foto:Layla Aerts UGent

Flamez: “Het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) verenigt meer dan vierhonderd onderzoekers van UGent, UZ Gent en VIB-UGent. Het samenbrengen van verschillende disciplines – zoals artsen, biotechnologen, apothekers en ingenieurs – is de sleutel tot baanbrekend kankeronderzoek.”

“Met steun van het industrieel onderzoeksfonds focust de CRIG Business Unit op innovatie. Business developers uit verschillende disciplines ondersteunen het opzetten van partnerschappen met bedrijven, het afsluiten van licenties en het oprichten van spin-offs, dit in nauwe samenwerking met UGent TechTransfer.”

“Ons uitgebreid CRIG industrieel netwerk laat toe om innovatieve technologie snel in de markt te zetten. Een beloftevol spin-off project is ‘TRINCE’.Prof  Braeckmans’ multidisciplinair onderzoeksteam ontwikkelde een revolutionair platform voor transfectie, het binnenbrengen van moleculen in cellen. Dat platform kan ingezet worden voor diverse toepassingen zoals celtherapie en weefsel regeneratie.”

Sneller krachtigere immuuncellen produceren laat mogelijks toe om de behandeling sneller op te starten, wat zeer belangrijk is voor de patiënt.

Prof. Kevin Braeckmans

Nanotechnologie die immuuntherapie productie efficiënter maakt

Braeckmans: “In ons laboratorium op de faculteit farmaceutische wetenschappen gebruiken we nanotechnologie om geneesmiddelen af te leveren in onder andere kankercellen. Met TRINCE passen we dat principe toe op cellulaire immuuntherapie, één van de meest recente behandelmethodes voor kanker.”

“Bij immuuntherapie worden immuuncellen van de patiënt geïsoleerd en gecultiveerd in een laboratorium, waarbij we de immuuncellen aanleren welke cellen ze moeten aanvallen. Dat gebeurt door specifieke biologische moleculen in deze cellen af te leveren die de immuuncellen klaar maken voor hun taak. Dat is zeer uitdagend, want immuuncellen zijn erg gevoelig en het is niet evident om de behoorlijk grote moleculen in de immuuncel binnen te brengen zonder de cel te doden.”

“Met behulp van nanotechnologie en lasertechnologie zijn we er toch in geslaagd om dit op een efficiënte en veilige manier te doen. De aangepaste cellen worden vervolgens terug toegediend om de kanker te gaan bestrijden. Met onze technologie denken we dit productieproces te kunnen versnellen. Sneller krachtigere immuuncellen produceren laat mogelijks toe om de behandeling sneller op te starten, wat zeer belangrijk is voor de patiënt.”

Next article