Skip to main content
Home » Water » Kraantjeswater: ‘what’s in it for me’?
Duurzaamheid

Kraantjeswater: ‘what’s in it for me’?

Er zijn vandaag de dag verschillende oplossingen voor de behandeling van leidingwater aan het eigenlijke verbruikspunt, zoals een keukenkraan, beschikbaar.

Chiel Sterckx

Secretaris

Aqua Belgica

We kunnen duurzaamheid nastreven in ons doen en denken door op de barricades te staan en dit hogere doel te prediken: chapeau! Maar ook kleine aanpassingen van je dagelijks gedrag zijn al een prima begin.

Chiel Sterckx, secretaris bij Aqua Belgica, vertelt hoe we dit in de praktijk kunnen omzetten.

Om enige kans op slagen te hebben, moeten we wel realistisch zijn: als we in de transitie naar een groenere maatschappij ons comfort en budget links laten liggen, is de kans groot dat er van ecologie weinig in huis komt. Dat laatste mag je in deze context letterlijk nemen: duurzaamheid kan je inderdaad zelf initialiseren met simpele oplossingen bij je thuis. Hoe dichter de oplossingen bij onze leefwereld komen, hoe bewuster we ervan zullen worden. Begin bij jezelf in je directe omgeving en verander de wereld.

‘What’s in it for me’?

Je zal weinig geneigd zijn om duurzame oplossingen in te voeren (en er in te investeren) als er geen ‘what’s in it for me’ inzit. Het perfecte voorbeeld is een drinkwatersysteem in je woning. Ik heb het over systemen die het leidingwater in jouw woning, bedrijf of school verder optimaliseren. Zo zijn er vandaag de dag verschillende oplossingen voor de behandeling van leidingwater aan het ‘Point-Of-Use’ (POU), zijnde het eigenlijke verbruikspunt – zoals een keukenkraan – in zowel particuliere als commerciële toepassingen.

Deze POU-systemen worden simpelweg aangesloten op de waterleiding en vertrekken dan ook steeds met leidingwater als basis. Makkelijk te implementeren én makkelijk te gebruiken. Dat is precies datgene wat essentieel is om duurzaam denken en doen algemeen toepasbaar te maken.

Aangezien het leidingwater in België op zich perfect drinkbaar is, heeft een extra zuivering voornamelijk een extra smaakverbetering als doel.

Voor de fijnproever

Ja, het drinkwater dat bij jou binnenkomt is oké om te drinken en te gebruiken. Zeker. Daar zorgt jouw watermaatschappij wel voor. Maar kan het beter? Ja, ook dat is een zekerheid. Naast de geur en de hardheid – de ‘matte’ kleur door het hogere kalkgehalte – kan ook de smaak meestal nog verder verbeterd worden. Zo kan zelfs de puurste fijnproever genieten van lekker leidingwater.

Aangezien het leidingwater in België op zich perfect drinkbaar is, heeft die extra zuivering voornamelijk een extra smaakverbetering als doel. Deze wordt verkregen door filtratie door middel van actieve kool om smaak, geur en kleur van het water te optimaliseren, en soms ultra-filtratie, om de allerfijnste zwevende stoffen (bijvoorbeeld sediment en/of micro-plastics) uit het water te verwijderen. Dergelijke, makkelijk te implementeren, systemen nemen de laatste drempel (smaak, kleur en geur) weg om met vertrouwen van flessenwater naar kraantjeswater over te stappen.

Van levensbelang

Het belang van water in ons dagdagelijkse leven hoeft al lang geen betoog meer. We staan er helaas niet meer bij stil, maar water is alomtegenwoordig: niet alleen voor allerhande industriële processen, maar, nog veel belangrijker, als deel van onze dagelijkse hydratatie. Veilig drinkwater is dan ook letterlijk van levensbelang. Heel wat mensen vallen voor hun dagelijkse consumptie terug op flessenwater. De voordelen van de overstap naar kraantjeswater spelen op drie onlosmakelijke vlakken.

1 BUDGET

Een Belg drinkt per jaar gemiddeld 130 liter flessenwater. Dat betekent best een stevig deel van het gezinsbudget dat uitgespaard kan worden. Leidingwater én het filteren/ontharden ervan is namelijk veel goedkoper dan flessenwater. Daar heb je dan ineens ook de eerste belangrijke ‘what’s in it for me’: budget.

2 COMFORT

Niet enkel de uitgespaarde ritjes met de auto brengen ons gemak. Leidingwater is gewoon ook altijd beschikbaar. Je zit dus nooit zonder. Zo kan je dag en nacht genieten van lekker en gezond leidingwater. Daarnaast bestaan er eveneens integreerbare oplossingen die ook kokend of gekoeld en bruiswater uit je waterkraan leveren. Bij deze de tweede essentiële ‘what’s in it for me’: comfort.

3 ECOLOGIE

Door het drinken van leidingwater consumeren we duurzaam. We hoeven geen water met een vrachtwagen naar de winkel te laten transporteren of het met de auto te gaan halen. Ook excessief plastic-afval is in dat geval verleden tijd. Deze derde ‘what’s in it for me’ wordt een sterke ‘what’s in it for everybody’: ecologie.

De combinatie van deze drie kernwaarden vormen de toekomst van onze samenleving. Geen duurzame oplossingen, zonder dat deze binnen een bepaald budget passen én dat ze ons leven op welke manier dan ook aangenamer maken. Het is bijgevolg zaak om bij jezelf de reflex te creëren om naar leidingwater te grijpen in plaats van per se flessenwater te willen drinken.

Newsflash: het is 2020. Er zijn wel degelijk voldoende kwalitatieve oplossingen om het leidingwater dat bij jou binnenkomt verder te optimaliseren naar jouw specifieke individuele voorkeuren van smaak en kleur.

Ga jij ook mee deze goede richting uit? Informeer je dan zeker bij Aqua Belgica. Deze onafhankelijke sectorfederatie waakt er streng over dat haar leden op een correcte manier communiceren, service bieden én enkel beproefde technologieën en oplossingen aanbieden aan de klant.

Next article