Skip to main content
Home » Veiligheid » “Elk bedrijf heeft 50% kans op een cyberaanval”
Veiligheid

“Elk bedrijf heeft 50% kans op een cyberaanval”

Erik Bosmans, Managing Director van Netcure.
In samenwerking met
logo Netcure
Erik Bosmans, Managing Director van Netcure.
Erik Bosmans, Managing Director van Netcure.
In samenwerking met
Erik Bosmans, Managing Director van Netcure.

Sinds kort biedt VLAIO verbetertrajecten op het vlak van cyberveiligheid aan. Het voordeel hiervan is dat een groot deel van de analyse, het adviestraject én de implementatie gesubsidieerd wordt door VLAIO. Netcure is één van de negen geselecteerde partners die hiervoor kunnen worden ingeschakeld.

Tekst: Joris Hendrickx

“Sinds enkele jaren kunnen nagenoeg alle bedrijven het slachtoffer worden van cybercriminelen, ongeacht hun grootte of activiteit”, opent Erik Bosmans, Managing Director van het bedrijf. “Sinds corona hebben we een enorme stijging gezien in het aantal gevallen van cybercriminaliteit. De risico’s nemen toe, wat maakt dat een bedrijf vandaag de dag ongeveer 50% kans heeft op een cyberaanval.”

“Deze crisis geeft criminelen immers heel wat opportuniteiten om mensen te misleiden met valse berichtgeving. Cybercriminelen blijven ook evolueren en zullen altijd gebruik maken van zwakke schakels in je cyber security. Het is daarom belangrijk dat je je op diverse domeinen beschermt en steeds waakzaam blijft.”

Het belang van preventie

“Ten eerste is een goede begeleiding door een expert in cyberveiligheid absoluut niet overbodig. Zij zijn doorgaans veel dieper gespecialiseerd in deze materie dan ‘gewone’ IT-partners of je eigen IT-afdeling. Ook preventie is cruciaal. Je moet goed kunnen inschatten wat de risico’s en de mogelijke kosten en gevolgen zijn als je het slachtoffer wordt”, legt Bosmans uit.

Een 100% veilige IT-omgeving bestaat niet. Daarom dien je als bedrijf een incidentplan te hebben. Ook een cyberverzekering is nooit een overbodige luxe.

“Medewerkers moeten eveneens bewustgemaakt en getraind worden in het herkennen van risico’s en signalen, en hoe ze daar dan mee moeten omgaan. Het duurt gemiddeld tussen de zestig en de tweehonderd dagen voor een criminele actie zichtbaar wordt of er effectief iets gebeurt. Voordien doen criminelen vooral aan verkenning en stelen ze zo veel mogelijk data.”

“Een goede detectiemethode maakt een vroegtijdige alarmering mogelijk, waardoor je de schade kan beperken. Met een cyberschadescreening kan je inschatten welke investering verantwoord is voor de preventie van mogelijke schade bij een hacking.”

Klaar om in te grijpen

Bosmans: “Een 100% veilige IT-omgeving bestaat niet. Daarom dien je als bedrijf een incidentplan te hebben, zodat je op dat moment meteen weet hoe je moet reageren en wie je moet contacteren om te helpen. Ook een plan B is noodzakelijk voor wanneer het eerste plan mislukt. Verder kan het nuttig zijn om vooraf al personen aan te stellen die verantwoordelijk zijn om eventueel te onderhandelen en te communiceren. Tot slot raden we ook een cyberverzekering aan, als vangnet voor wanneer het ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch fout gaat.”

Next article