Of Philip Du Bois van DNS Belgium zelf al zo’n frauduleus itsme-sms’je heeft ontvangen? “Absoluut, maar ik heb er uiteraard niet op geklikt”, lacht hij. “Een gezonde achterdocht is de sleutel tot veilig gedrag online.”
Tekst: Valérie Deridder
Als domeinbeheerder staat DNS Belgium in de vuurlinie van online fraude. “Phishing zit in de lift”, antwoordt Du Bois op de vraag welke cybertrends er momenteel overheersen. “En bedrijven worden steeds vaker het slachtoffer van ransomware.” Cyberveiligheid is daarom ook geen overbodige luxe, zeker niet voor DNS Belgium. Zij beheren de .be-domeinnamen, die werken als een soort van GPS-functie. Als een klant van pakweg Telenet in zijn browser ‘De Standaard’ intypt, dan komt Telenet bij hen vragen waar de content zit die bij ‘De Standaard’ hoort. Dat geeft DNS dan aan Telenet door. Als een belangrijke naam als ‘De Standaard’ gekaapt zou worden, dan kan die domeinnaam afgeleid worden naar servers waar malware of ransomware opstaat, en dan worden er opeens heel veel computers tegelijk besmet.
Als iemand een website registreert onder de naam ‘Mickey Mouse’, weet je dat er iets niet pluis is.
Mickey Mouse
Of cybersecurity dan ook ingewikkeld moet zijn? Du Bois vindt van niet. “Met gezond verstand kom je al een heel eind ver. Vandaag heb ik zelf nog zo’n frauduleuze itsme-sms gekregen. Daar klik ik natuurlijk niet op. Een gezonde achterdocht is de sleutel tot veilig gedrag online.” Fraude wil je natuurlijk liever voor zijn in plaats van achteraf te moeten vaststellen dat je bankrekening geplunderd werd. “Bij DNS Belgium controleren wij aandachtig de identiteit van de particulieren die een .be-domeinnaam registreren. Detectie gebeurt automatisch, maar we doen ook een manuele controle. Als er bijvoorbeeld iemand een website registreert onder de naam ‘Mickey Mouse’, weet je dat er iets niet pluis is. De software zelf haalt die naam er hoogstwaarschijnlijk niet tussenuit, maar een IT-professional ziet wél al snel dat er een probleem is.”
Duurzaamheidsbeleid
DNS Belgium werkt ook nauw samen met de Belgische overheid. “Wij pikken met onze software frauduleuze activiteit op, en geven dat door aan de Federale Overheidsdienst Economie. Zij geven ons in ruil dan ook lijsten door met gegevens die hen verdacht lijken”, weet Du Bois. Naast digitale domeinbeheerder voert DNS Belgium ook een actief duurzaamheidsbeleid. Zo liep in 2020 het Digital for Youth-project waarbij DNS Belgium 15.000 oude laptops opknapte en opnieuw uitdeelde aan kinderen in gezinnen met financiële moeilijkheden.