Het veilig houden van werknemers is een absolute topprioriteit, ook in de staalindustrie. Voor moderniseringswerken aan een hoogoven werd daarom een draadloze oplossing op maat ontwikkeld die de combinatie maakt van gasdetectie, vlamdetectie én een noodstop.
Tekst: Joris Hendrickx
Toen een hoogoven in een grote staalfabriek in België moest worden gemoderniseerd, kreeg het bedrijf te maken met unieke veiligheidsuitdagingen. Er was immers een zeer betrouwbare gasdetectie oplossing nodig om de werknemers te helpen beschermen tegen de blootstelling aan gevaarlijke gassen die afkomstig waren van een tweede naastgelegen hoogoven, die tijdens de moderniseringswerken in bedrijf bleef. Om deze uitdaging het hoofd te bieden wendde het bedrijf zich tot zijn vertrouwde partner voor draadloze oplossingen, RAE Benelux.
Zeer specifieke noden
“De implementatie van een geschikte oplossing was in deze omgeving niet eenvoudig”, stelt Maarten Janssens, bedrijfsleider bij RAE. Omdat de werkers in een beperkt gebied moesten werken, diende het veiligheidspersoneel hen immers nauwgezet te kunnen volgen vanuit een controlekamer op afstand. Bovendien moest de oplossing een combinatie zijn van gasdetectie, vlamdetectie én toestellen met een noodstop. Op deze manier kon er een gas én een panic alarm gegeven worden, zodat de werkers in deze omgeving altijd tijdig in veiligheid konden worden gebracht. Hiervoor bestond echter helemaal nog geen standaardoplossing. Een vaste bekabelde oplossing was alvast geen optie, maar ook draadloze detectie vormde een uitdaging door de mogelijke interferentie die de staalconstructie kon genereren.
Op maat gemaakte draadloze oplossing
Bovendien had de organisatie te maken met een krappe deadline. De onverwachte shutdowns, veroorzaakt door de coronapandemie, vertraagden het geplande upgradeproject enorm. Oorspronkelijk zouden de tests van het detectiesysteem starten in maart 2020 en zou het renovatieproject pas in september daaropvolgend van start gaan. Door de stillegging begonnen de tests echter pas in juli, waardoor er minder dan twee maanden waren om het systeem operationeel te krijgen. “Het resultaat was een op maat gemaakte draadloze oplossing rond het Honeywell BW™ RigRat transporteerbare gebiedsbewakingssysteem, dat zorgde voor een betrouwbare en realtimebewaking van de werknemers tijdens het hele project”, aldus Janssens. “De hoge betrouwbaarheid van deze oplossing, in combinatie met het reactievermogen van RAE Benelux, maakte ondanks de extra uitdagingen van de pandemie een snelle en soepele implementatie mogelijk.”