Skip to main content
Home » Life Sciences » België als uitvalsbasis voor vaccinontwikkeling
Life Sciences

België als uitvalsbasis voor vaccinontwikkeling

Met dank aan
Met dank aan

Door wetenschap, technologie en talent samen te brengen, tracht GSK patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen om hun ziekte voor te zijn. “België is voor ons alvast een cruciale uitvalsbasis om dat doel te bereiken”, zegt Sabena Solomon, General Manager bij GSK Benelux.

Hoe belangrijk is België voor GSK?
Sabena Solomon.

“GSK is een wereldspeler, maar we zijn bijzonder trots op wat we hier in België verwezenlijken. België is immers de thuisbasis van het wereldwijde hoofdkwartier van GSK Vaccines, een kantoor dat hier al actief is sinds de jaren 50. Het is ook hier dat we onze eerste antibiotica en vaccins tegen infectieziekten ontwikkelden. Het is daarom dat alle vaccins die in België ontdekt werden door onze wetenschappers de letters ‘RIX’ in hun naam hebben staan, verwijzend naar ons onderzoekscentrum in Rixensart. Al deze vaccins die we wereldwijd verdelen – ook in België – dragen dus een fiere ‘Belgische stempel’. Ook vandaag is ons vaccinhoofdkwartier in België nog steeds de kern van onze vroege onderzoeken, ontwikkelingen, klinische studies, productie én de wereldwijde distributie naar mensen in meer dan 160 landen. De hele keten wordt van hieruit aangestuurd. Over de hele wereld helpen we om infectieziektes te voorkomen dankzij vaccins die in België zijn ontwikkeld en geproduceerd. Vier op de tien kinderen in de wereld krijgen minstens één GSK-vaccin in hun leven.”

Wat maakt jullie link met België zo sterk?

“Ons lokaal team bestaat uit een unieke verzameling van talentvolle en hoogopgeleide specialisten in medicatie en vaccinaties voor diverse aandoeningen. Door inzichten te verwerven in de noden van Belgische patiënten, met hen samen te werken en hen zo snel mogelijk tegen een betaalbare prijs toegang te geven tot onze innovaties, trachten we een positieve impact te hebben op hun gezondheid. Het is bovendien cruciaal voor ons om nauwe contacten te hebben met lokale ziekenhuizen, autoriteiten, experts, patiëntenorganisaties,… Zij geven ons een zicht op wat zij wanneer nodig hebben en dus wat wij met onze oplossingen en expertise voor hen kunnen betekenen. Omgekeerd bieden wij ook ondersteuning op het vlak van opleidingen, het uitwisselen van kennis en het informeren over welke medicatie het meest geschikt is voor welke patiënt.”

Over de hele wereld helpen we om infectieziektes te voorkomen dankzij vaccins die in België zijn ontwikkeld en geproduceerd.

Wat zijn jullie toekomstplannen voor GSK in België?

“2022 is een belangrijk jaar voor GSK wereldwijd met in juli de splitsing van onze consumentendivisie die zal leiden tot twee bedrijven van wereldklasse: GSK en Haleon. Hierdoor zullen wij ons bij GSK gerichter kunnen toewijden aan gespecialiseerde en innovatieve medicijnen en oplossingen, inclusief op het gebied van oncologie en immunologie. Ook vaccins en medicatie in de algemene geneeskunde blijven een kritisch deel van onze Belgische activiteiten. Daarnaast beschikken we met ViiV Healthcare ook over een gespecialiseerd team dat zich volledig focust op HIV-behandelingen.”

“Er is de laatste jaren een gigantische vooruitgang geboekt bij de behandeling van kanker, wat resulteert in een verhoogde levenskwaliteit en overlevingskansen. Desalniettemin is er binnen de oncologie nog een enorme nood aan meer geavanceerde behandelingen, dus we kunnen daar ongetwijfeld een enorm verschil maken. Nog té veel mensen worden getroffen door kanker. We willen daarom echt onze innovatiekracht naar de patiënten brengen die deze het meest nodig hebben, en liefst zo snel mogelijk. We hebben daarom partnerships lopen door het hele ecosysteem heen, zodat we samen reële stappen vooruit kunnen zetten. Daarnaast zijn we ook hier voortdurend in overleg met autoriteiten, experten, patiëntengroepen en anderen die kunnen bijdragen.”

We zetten sterk in op partnerships in het hele ecosysteem zodat we samen reële stappen vooruit kunnen zetten in het verbeteren van de volksgezondheid.

Hoe slagen jullie erin om in de krappe arbeidsmarkt toch de juiste talenten aan te trekken en te behouden?

“Toen ik 2,5 jaar geleden de lokale entiteit GSK België (verantwoordelijk voor de distributie van geneesmiddelen en vaccins in België) vervoegde, viel me meteen het uitzonderlijke expertiseniveau van dit team op, en dat op diverse domeinen. Ook de mindset zit helemaal goed. Onze mensen streven echt naar het beste voor de patiënten. Om dat te bereiken, gaan ze in dialoog met zorgprofessionals en trachten ze hen zo goed mogelijk te informeren, alsook hun noden te begrijpen, zodat zij op hun beurt hun patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat zorgt ervoor dat zowel die zorgverleners als de patiënten graag met ons samenwerken en bijdragen waar zij kunnen.”

“Wat GSK differentieert van de andere farmabedrijven in België, is dat er zowel een lokale (distributie van geneesmiddelen en vaccins in België) als een internationale (GSK Vaccines, waar vaccins onderzocht, ontwikkeld, geproduceerd en wereldwijd geëxporteerd worden) structuur is. Dat maakt dat we met onze negenduizend medewerkers in België de grootste farmaspeler zijn. Alle jobs die je binnen de farmaceutische industrie kan terugvinden, kan je bij ons in België vinden. We rekruteren dagelijks talenten die de ambitie hebben om een boeiende job uit te oefenen met impact op de volksgezondheid om zo mensen te helpen.”

“Recent hebben we een erkenning gewonnen als maatschappelijk bedrijf van het jaar dankzij onze inspanningen voor meer inclusie en diversiteit. We trekken ook het beste talent aan vanuit de hele wereld om onze teams in België te komen versterken, waardoor we hier intussen al meer dan tachtig nationaliteiten vertegenwoordigen. Vervolgens bieden we hen aan de hand van een groeiplan en een coach de kans om zich te ontplooien, ervaringen op te doen in verschillende departementen en carrière te maken, lokaal of internationaal.”

Next article