Een lagere energiefactuur? Dat wil iedereen. Als je al hebt geïnvesteerd in zonnepanelen en een thuisbatterij, dan heb je al het voordeel van zonne-energie. In combinatie met een softwaresysteem dat je verbruik en batterij-opslag aanstuurt, wordt het helemaal interessant. Zo vermijd je namelijk scherpe verbruikspieken.
Onder meer door de overstap naar elektrische auto’s en warmtepompen gebruiken we allemaal samen steeds meer elektriciteit. Een goede zaak voor de CO2-uitstoot en dus voor het klimaat, maar als iedereen tegelijk zijn elektrische wagen in het stopcontact steekt, duikt er een nieuw probleem op. Het elektriciteitsnet kan een dergelijke piek namelijk niet aan. Om gigantische investeringen in het netwerk te vermijden, is het belangrijk dat we het energieverbruik spreiden. Dat is precies de reden voor de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari 2023.
Energiestromen optimaal laten renderen
Als gebruiker is het niet zo gemakkelijk om te weten hoe je dat moet aanpakken. Je wil natuurlijk geen torenhoge elektriciteitsfactuur krijgen omdat je een paar keer op het verkeerde moment te veel hebt verbruikt. Om zeker te zijn dat je de juiste balans aanhoudt, kan je gebruikmaken van Jabba. “Het is een energiebeheersysteem dat energiestromen optimaal laat renderen en flink bespaart op je energiefactuur”, verklaart Jef Noelmans, medeoprichter van iinno-benelux, het bedrijf achter Jabba. “Het systeem werkt zonder bijkomende investering voor iedereen met een Alpha ESS-thuisbatterij en is onaankelijk van de energieleverancier.”
Jabba voorspelt aan de hand van artificiële intelligentie de energieprijzen en bepaalt wanneer jouw thuisbatterij het best stroom koopt of verkoopt.
Piekverbruik afvlakken
Jabba stuurt via het internet de thuisbatterij aan met innovatieve software. Zo gaat de thuisbatterij laden en ontladen op de momenten die financieel het meest interessant zijn. Op momenten van weinig energieverbruik zal de thuisbatterij traag laden zodat die capaciteit beschikbaar is om de piekbelasting op te vangen. Daardoor vlakt je piekverbruik af en zal je besparen op je energiefactuur.
Slim inspelen op dynamische tarieven
Je kan je factuur zelfs nog meer verlagen wanneer je als consument kiest voor een energiecontract met dynamische prijzen, waarbij je tarief de marktprijs volgt en schommelt van uur tot uur. “Jabba voorspelt aan de hand van artificiële intelligentie de energieprijzen en bepaalt wanneer jouw thuisbatterij het best stroom koopt of verkoopt”, zegt Vincent Beckers, managing partner van iinno-benelux. “Wanneer de prijzen hoog staan, verkoopt de batterij haar opgeslagen energie aan het net. Zitten we in een daluur waar je zelfs geld krijgt om af te nemen van het net? Dan zal je batterij stroom aankopen.”