Met een toenemende hoogdringendheid om de energietransitie te realiseren, wil CEO’s 4 Climate een voortrekker zijn die anderen inspireert en hen concreet toont wat duurzame investeringen hen kunnen opleveren.
Bedrijfsleiders gaan over tot (duurzame) actie
Maes: “CEO’s 4 Climate is opgericht als een community voor bedrijfsleiders die zich willen inzetten voor het klimaat door al hun activiteiten te verduurzamen. Al vrij snel zijn hieruit enkel spin-offs ontstaan om dat ook effectief waar te kunnen maken. Een eerste initiatief waren de Climate Cafés, waar we interessante mensen en bedrijven uitnodigen om te luisteren naar hun noden en frustraties. Intussen is dat uitgegroeid tot een event met 250 fysieke aanwezigen en nog eens 150 online deelnemers.”
Een fijnmaziger net van laadinfrastructuur
“Binnen het domein van de mobiliteit hebben we een Vlaams en een Europees project opgezet om het tekort aan laadinfrastructuur op te vangen. Men is van plan om verspreid langs de Europese snelwegen laadpunten te installeren, maar hét grote probleem is dat die zich vaak nog steeds te ver van bedrijven bevinden. Daarom willen we de mazen van het net veel kleiner maken in Vlaanderen. Ieder bedrijf moet op maximaal enkele tientallen kilometers afstand een bereikbaar, vrij en functionerend laadpunt krijgen”, aldus Maes.
Van energieafnemer naar energiecoproducent
“In dat kader zetten we met ons project ‘Stroom van eigen kweek 2.3’ in op de totale energiecirkel die een bedrijf nodig heeft. Op basis van een grondige analyse stellen we een optimale en allesomvattende oplossing voor om je eigen duurzame energie te produceren en er zelfs aan te verdienen. Naast zonnepanelen en energieopslag omvat dit immers ook laadinfrastructuur, subsidiebegeleiding, automatische injectie en energiedelen.”
Op basis van een grondige analyse stellen we een optimale en allesomvattende oplossing voor om je eigen duurzame energie te produceren en er zelfs aan te verdienen.
Maes: “Met dit project zetten we laadpleinen op bij bedrijven. Maar we plaatsen ook grote laadpleinen op bedrijventerreinen waar alle bedrijven die zich daar bevinden van kunnen gebruikmaken. Hiervoor werken we samen met een uitgebreid ecosysteem van bedrijven die hier ieder vanuit hun expertise aan kunnen bijdragen.”
Corridor van laadpleinen doorheen Europa
“Daarnaast hebben we samen met partners ook een Europees project opgezet waarmee we van Groningen tot in Sevilla een corridor van laadpleinen willen realiseren, waardoor elektrische en waterstoftrucks zonder zorgen en veilig doorheen Europa kunnen reizen. De grotere pleinen bieden bovendien een beleving (bv. restaurant, shop, vergaderzalen, toiletten,…) zodat men tijdens het laden zijn tijd zinvol kan besteden.”