Home » Energietransitie » Renovatiebegeleiding van A tot Z: zonder zorgen naar het huis van morgen
Energietransitie

Renovatiebegeleiding van A tot Z: zonder zorgen naar het huis van morgen

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Het is daarom een bijzonder goed idee om je te laten adviseren over hoe je je gebouw zo energiezuinig mogelijk kan maken. Andy De Bondt, bestuurder van Onafhankelijk Adviesplatform, legt uit hoe zo’n allesomvattende renovatiebegeleiding in zijn werk gaat.

“Onafhankelijk Adviesplatform is zo’n vijftien jaar geleden gestart met het analyseren van energiecontracten voor bedrijven en particulieren. Door het vertrouwen dat we hiermee uitbouwden, kregen we ook de vraag om offertes van zonnepanelen te vergelijken. Vervolgens vroeg men ons om het verbruik van extern aardgas in kaart te brengen. We ontwikkelden hiervoor zelf een energiemonitoringtool, en die is intussen geëvolueerd tot een app die je een realtime-inzicht geeft in je verbruik.”

FLIR-camera’s en de ‘Energie Scan View’ 

“We kregen daarnaast ook de vraag om klanten een beeld te geven waar ze de meeste energie verbruiken en verliezen. Om daar een antwoord op te bieden, wierven we extra energiedeskundigen type A aan. Zij brengen door middel van FLIR-camera’s in kaart waar de eventuele gebreken zich bevinden. Dankzij de vele positieve reacties hierop beslisten we om deze dienst verder uit te breiden tot de ‘Energie Scan View’. Je kan deze los aanvragen of in de vorm van een BENOvatiecoaching, waarbij een deel van de kost wordt terugbetaald door Fluvius.” “Onze ‘Energie Scan View’ geeft je een volledig inzicht in hoe goed je het doet op energetisch vlak, mét aanbevelingen voor wat beter kan. We starten daarvoor vanuit een scan van de volledige buitenschil en alle technieken. Die vullen we vervolgens aan met vraagstellingen en observaties. Zo komen we tot een allesomvattend verslag met concrete aanbevelingen. Maar we gaan nog verder. We geven je ook inzicht in je energieverbruik. Veel mensen betalen gewoon jaarlijks hun energiefactuur zonder echt te weten waar die energie naartoe gaat en of dat gebruik normaal is voor het type van hun huis en de grootte van hun gezin. Vaak verbruikt men hierdoor te veel energie.”

FLIR-camera’s brengen in kaart waar de eventuele gebreken zich bevinden. De ‘Energie Scan View’ geeft je een volledig inzicht in hoe goed je het doet op energetisch vlak, mét aanbevelingen voor wat beter kan.

De basis: maximaal isoleren 

“Isolatie blijft een absolute prioriteit als het op de energietransitie aankomt. Aan de hand van de beelden van de FLIR-camera, fysieke waarnemingen en de plannen van je gebouw brengen we je muurisolatie in kaart. Op basis daarvan formuleren we opnieuw aanbevelingen mét een overzicht van de daaraan gekoppelde subsidies. We tonen zelfs hoeveel minder CO2-uitstoot je zal hebben met bepaalde ingrepen, wat de terugverdientijd is, hoeveel de kostprijs bedraagt en wat de nieuwe R-waarde zal zijn. Hetzelfde doen we vervolgens met de vloer, het dak en de ramen en deuren.”

Advies op maat 

“Wat technieken betreft, kijken we eerst naar de verlichting. Kunnen er nog gloeilampen of halogeenlampen worden vervangen door LED-verlichting? De meest gebruikte ruimtes zijn daarbij uiteraard de prioriteit. In de toiletten of op tienerkamers raden we bovendien aan om een bewegingssensor te installeren, zodat het licht nooit onnodig blijft branden. Vervolgens kijken we naar welk type verwarming aanwezig is. We beoordelen daarbij welk nieuw type verwarmingstoestel ideaal is voor het gebouw. Een warmtepomp is enkel interessant als je gebouw reeds zeer goed geïsoleerd is, wat neerkomt op slechts zo’n 15 à 20% van de Belgische woningen. Velen kunnen al mooi besparen met een simpele radiatorfolie. Maar ook de instellingen van je verwarming zijn uiteraard cruciaal. Het heeft geen zin om je huis al vanaf vijf uur ‘s ochtends te verwarmen als je pas om acht uur uit je bed stapt. We geven ook een indicatie van de premies waar je aanspraak op maakt als je bepaalde ingrepen doet.” “Voor het sanitair warm water raden we afhankelijk van de situatie van het pand een gescheiden of gemeenschappelijke installatie aan. Voor sommigen is een doorstromer interessant, voor anderen een hybride warmteboiler. Ook de hardheid van het leidingwater kan een grote invloed hebben op je energieverbruik. Daarom raden we vaak aan om een waterontharder te installeren. Tot slot heeft een goede ventilatie een positief effect op de energieprestaties van je gebouw. Met een toestel tonen we daarom aan dat de luchtvochtigheid te hoog is, eventueel in combinatie met FLIR-beelden die vocht en schimmel tonen in de muren.”

We tonen hoeveel minder CO2-uitstoot je zal hebben met bepaalde ingrepen, wat de terugverdientijd is, hoeveel de kostprijs bedraagt en wat de nieuwe R-waarde zal zijn.

Verdere opvolging en optimalisering 

“Nadien bezorgen we je een uitgebreid verslag en adviseren we je welke zaken je best eerst aanpakt. Indien gewenst brengen we je ook in contact met geschikte aannemers en vragen we offertes op. We kunnen je project vervolgens ook verder opvolgen, houden je op de hoogte van eventuele veranderingen in de regelgeving en controleren je jaarlijkse energieverbruik. Tot slot kunnen we je met een energiemonitor helpen om je verbruik te optimaliseren zodat je onder het nieuwe capaciteitstarief niet onnodig meer moet betalen voor je energie.”

Next article