Op 2 februari werd de Europese AI Act van kracht, de wetgeving die het gebruik van artificiële intelligentie in Europa reguleert. Een van de eerste concrete verplichtingen? Bedrijven en organisaties moeten hun medewerkers en de gebruikers van hun AI-systemen opleiden in AI-geletterdheid. Wie AI gebruikt, moet begrijpen hoe het werkt. Maar eigenlijk zou dat een evidentie moeten zijn.

Isabelle Borremans
Stafmedewerker Vlaamse Ai Academie (Vaia)
“Vlaanderen is koploper in AI-gebruik”, zegt Isabelle Borremans, stafmedewerker bij de Vlaamse AI Academie (VAIA). “32% van de bedrijven zet AI in, tegenover 8% in Europa. Toch zijn er grote verschillen. Grote bedrijven omarmen het massaal (69,6%), maar kmo’s bewegen veel trager (23,1%). Meer dan de helft (55,9%) van de bedrijven die AI gebruiken, merken hierin een concurrentieel voordeel. Bovendien blijft de werkgelegenheid in 96% van de bedrijven stabiel. Jobs verdwijnen dus niet zomaar, al zullen sommige functies wél grondig veranderen.”
Te weinig kennis
“Het echte pijnpunt is echter dat meer dan de helft van de bedrijven (53,2%) geen enkel plan heeft. Dat komt vooral doordat ze onvoldoende kennis hebben en AI-toepassingen niet kunnen inschatten. Met andere woorden: ze kennen er te weinig van, en dat remt innovatie af. Wie heeft die kennis dan nodig? Het antwoord is simpel: iedereen in het bedrijf. In de meeste bedrijven wordt innovatie aangedreven door de concurrentie, een nieuwe wetgeving of via de eigen medewerkers. En van die drie is de impuls vanuit de eigen medewerkers veruit de minst pijnlijke weg. Bovendien raakt AI alle aspecten van een bedrijf. Iedereen moet dus mee kunnen denken.”
Kennis is de belangrijkste Vlaamse grondstof. Laten we die niet uitputten, maar blijven voeden.
Vlaams Beleidsplan AI
“Ondanks onze kenniseconomie scoort Vlaanderen onder het Europese gemiddelde in levenslang leren. De risico’s zijn niet te onderschatten: zoals veel 60-plussers nu worstelen met digitale vaardigheden, zullen professionals over tien jaar vastlopen op de arbeidsmarkt als ze niet bijleren over AI. Kennis is de belangrijkste Vlaamse grondstof. Laten we die niet uitputten, maar blijven voeden. Via het Vlaams Beleidsplan AI en VAIA ondersteunt de Vlaamse Overheid daarom bijscholing voor professionals, niet alleen voor IT’ers of managers, maar voor álle professionals in grote bedrijven, kmo’s, scholen en de zorg. AI zal de toekomst bepalen. De vraag is: willen we toekijken of meedoen?”