Skip to main content
Home » Learning & Development » AI-opleiding op maat van (werkende) IT’ers
Learning & Development

AI-opleiding op maat van (werkende) IT’ers

In samenwerking met
In samenwerking met

Heel veel bedrijven schreeuwen om AI-specialisten. Niet verwonderlijk dus dat de Erasmushogeschool Brussel speciaal hiervoor een postgraduaatsprogramma opzette. Die opleiding is geheel op maat gemaakt van – vaak al werkende – IT’ers.


Robin Bervoets

Coördinator Postgraduaat Ai Erasmushogeschool Brussel


Chris Minnoy

Student Erasmushogeschool Brussel

Dat de opleiding zich richt op mensen die al minstens met een voet in de arbeidsmarkt staan, uit zich bijvoorbeeld in de manier waarop de lessen georganiseerd worden. “We geven les op onze campus in Brussel”, zegt opleidingsverantwoordelijke en docent Robin Bervoets. “Wie wil, kan dus alles live komen volgen, maar daarnaast worden alle lessen ook gestreamd én opgenomen. Je kunt ze dus volgen waar en wanneer je wilt én op je eigen tempo.”

Theorie en praktijk gaan hand in hand

Een van de studenten die daar gebruik van maakt, is Chris Minnoy. Hij werkte al geruime tijd als automatiseringsspecialist met embedded systemen, maar zag dat AI in zijn branche almaar belangrijker werd en besloot zich bij te scholen. “Ik werk zelf als consultant en de praktische aanpak van de lessen is me op het lijf geschreven”, zegt hij. “In deze opleiding wordt de theorie achter AI echt tastbaar: je ziet wat de verschillende AI-modellen kunnen én niet kunnen. Theorie en praktijk gaan hier hand in hand.”


Je kan de lessen volgen waar en wanneer je wilt én op je eigen tempo.

“We proberen daar inderdaad het verschil te maken”, pikt Bervoets in. “De theoretische vakken worden gegeven door docenten met een doctoraatsachtergrond in AI, terwijl de praktijkvakken verzorgd worden door experten uit de industrie. Studenten die meer willen weten over de theoretische of wiskundige kant van AI kunnen hiervoor terecht bij docenten met een academische achtergrond. De praktijkgerichte docenten delen hun ervaring met AI en hoe het in de realiteit wordt toegepast.”


Typische profielen die zich voor de opleiding inschrijven, zijn IT’ers die zowel bij bedrijven als bij de overheid aan de slag zijn.

Hands on

Typische profielen die zich voor de opleiding inschrijven, zijn IT’ers die zowel bij bedrijven als bij de overheid aan de slag zijn, zegt Bervoets. “Zij zien de waarde die AI creëert en hoe het alles accurater en efficiënter maakt. Je voorkennis mag ook beperkt zijn: we beginnen met basisprincipes, bijvoorbeeld rond het opschonen van data. Daarna maken we kennis met de verschillende modellen die we op verschillende problemen loslaten. De opleiding culmineert in een praktisch project waar we drie maanden aan besteden en dat – opnieuw – zeer hands on is.”

Het hoeft dus niet te verbazen dat Minnoy deze opleiding warm aanbeveelt aan andere IT’ers. “AI is de toekomst, zoveel is zeker. Elke informaticus of elektrotechnische ingenieur moet er op zijn minst noties van hebben. Is het niet om in je eigen vakgebied bij te blijven, dan wel omdat je klanten of werkgevers erachter zullen vragen.”

Next article