“Een rolmodel ben ik niet, hoogstens een inspiratiebron.” Kamal Kharmach (28) blijft er bescheiden bij. Nochtans realiseerde de twintiger in enkele jaren tijd veel. Hij werd een succesvol stand-upcomedian, bouwde een tv-carrière uit en startte een comedycafé en donutketen op.
Tekst: Sandra Gasten – Foto’s: Kris Van Exel
Je bent een succesvol comedian. Wist je al van jongs af aan dat je die richting uit wou?
“Ik ben opgegroeid in een grote familie en was vaak diegene die in de living een showtje opvoerde. Heel wat mensen dachten dus dat ik ooit wel op een podium zou terechtkomen, maar zelf heb ik daar nooit bij stilgestaan.”
“Stand-upcomedian worden was mijn droom niet, ik wilde gaan studeren aan de universiteit. Ik ben dan ook maar toevallig in de comedy gerold. Omdat we thuis niet rijk waren, moest ik mijn studies zelf betalen. Op een bepaald moment was ik aan de slag als jeugdwerker op ’t Kiel. Toen we een activiteit organiseerden, was het voorprogramma weggevallen en werd ik het podium opgeduwd met de vraag of ik vijf minuutjes kon volpraten. Die vijf zijn er uiteindelijk veertig geworden…”
“Iemand pikte mij op en liet me meedoen met een toer langs culturele centra. Na een aantal maanden heb ik Humo’s Comedy Cup gewonnen. Toen is de bal echt aan het rollen gegaan.”
Heeft je arme afkomst bepaald dat je naast comedian ook ondernemer én academicus bent geworden?
“Die armoede heeft me wel gestimuleerd om in het leven vooruit te kijken, ervoor te zorgen dat ik later goed kon leven. Maar het was vooral mijn overgewicht dat me deed beseffen dat het leven weleens kort zou kunnen zijn. Toen ik veel zwaarder woog, heeft mijn dokter me gewaarschuwd dat ik met dat gewicht niet lang zou leven. En dus heb ik altijd een drive gevoeld om veel zaken te realiseren.”
Ik wil niet dat Kamal als mens een rolmodel is. Daarvoor heb ik in mijn leven te veel fouten gemaakt. Ik wil hoogstens een inspiratiebron zijn om jongeren te tonen dat er veel zaken in het leven mogelijk zijn.
Je hebt je keten ‘Donutello’ recent verkocht om in nieuwe zaken te investeren. Is het weer tijd om iets nieuws uit te proberen?
“Ja, ik verveel me snel. Ik droom er soms van dat een weldoener me op een dag veel geld geeft om er iets mee te doen. Dan zou ik zorgen dat hij of zij zijn investering met intrest terugkrijgt. Ik wil later geen spijt hebben dat ik iets niet heb gedaan. Je hebt later geen spijt over iets dat je hebt gedaan, net wel over de zaken die je niet hebt geprobeerd. Ook al maak je onderweg fouten. Wanneer iets niet lukt, moet je voortgaan naar het volgende. Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Niets. Dat is mijn filosofie.”
Je gaat ondernemers raad geven in het tv-programma ‘De Zaak’. Welke tips zou je geven aan mensen die met een zaak starten?
“Er is één belangrijke boutade in het leven. Als je jong bent, heb je veel energie en tijd, maar geen geld. Als je volwassen bent, heb je geld en energie, maar geen tijd. Als je ouder bent, heb je geen energie en tijd, maar wel veel geld.”
“Energie en geld kan je niet manipuleren, maar tijd wel. Je beslist zelf waar je je tijd aan besteedt. Dat wil ik vooral aan ondernemers meegeven: besef dat je je tijd goed moet besteden, want die is beperkt. Wanneer je intuïtie zegt om iets te proberen, moet je niet twijfelen of je het moet doen. Maar denk wel dieper na over hoe je iets zo goed mogelijk kan realiseren. En durf daarbij fouten te maken. Het is een cliché, maar what doesn’t kill you makes you stronger.”
Vanaf november ben je ook de nieuwe conferencier voor Canvas en treed je in de voetsporen van Michael Van Peel. Is dat een droom die uitkomt?
“Ja, dat is een droom die ik van jongs af aan had. Geert Hoste en Raf Coppens waren de eersten die ik ooit op tv bezig zag, dat waren mijn favorieten. Later is Michael Van Peel mijn voorbeeld en zelfs mijn mentor geworden. Het is een comedian waar ik enorm naar opkijk. Ik volg hem al lang en ben artistiek verliefd op enkele van zijn vondsten.”
“Toch ga ik proberen om het helemaal anders aan te pakken. Het zal een stijlbreuk zijn. Ik ga niet op schenen schoppen, maar vanuit mijn eigen naïviteit de mensen een spiegel voorhouden. Ik moet een nieuw pad bewandelen, met mijn machete door het oerwoud van de conference kappen. Het wordt een heftige uitdaging.”
Boezemt die nieuwe comedyvorm je onzekerheid in?
“Absoluut. Ik ben voor de nieuwjaarsconferentie best wel nerveus. Ik moet me een nieuwe, assertieve stijl aanmeten en ik heb een deadline, wat voor extra druk zorgt. Bij een comedyshow kan je grappen laten rijpen, nu moeten ze meteen goed zitten.”
In de toekomst wil ik vooral gelukkig en gezond zijn, werk maken van mijn relatie en misschien aan kinderen beginnen. Dat is voor mij op dit moment de essentie.
“Ik vind mezelf ook niet zo geweldig, ik ben bescheiden over wat ik heb gerealiseerd. Ik maak ook fouten en mijn grappen zijn niet altijd even geslaagd. Ik kom misschien sterk over, maar vanbinnen ben ik wel gevoelig voor kritiek.”
Zie je jezelf als een rolmodel voor andere jongeren?
“Nee, ik wil niet dat Kamal als mens een rolmodel is. Daarvoor heb ik in mijn leven te veel fouten gemaakt. Ik wil hoogstens een inspiratiebron zijn om jongeren te tonen dat er veel zaken in het leven mogelijk zijn. Dat wanneer je iets écht wil, het kan. Alles hangt af van wat iemand belangrijk vindt. Ik wil veel realiseren, maar dat hoeft voor iemand anders niet per se het geval te zijn. Elk individu stelt andere prioriteiten.”
En plan je voor jezelf die prioriteiten in het leven goed vooruit?
“Niet echt, maar ik heb wel een soort schema gemaakt waarin ik de balans opmaak van mijn carrière. Daarin heb ik mijn prioriteiten vastgelegd. Op een bepaald moment miste ik bijvoorbeeld het lesgeven. Daarom heb ik mijn universitaire carrière weer opgevat.”
“Ik besef meer en meer dat ik dingen wil realiseren om anderen een boodschap of kennis bij te brengen en niet omwille van mijn ego. Televisie is nooit mijn einddoel geweest, hoewel ik het fijn vind om te doen. Het geeft me een platform om mijn comedy naar een groot publiek te brengen.”
“Maar ik heb intussen minder hoge professionele ambities. In de toekomst wil ik vooral gelukkig en gezond zijn, werk maken van mijn relatie en misschien aan kinderen beginnen. Dat is voor mij op dit moment de essentie.”