Skip to main content
Home » Bouwen aan je Toekomst » Waarom ondersteuning van starters rendeert
Bouwen aan je Toekomst

Waarom ondersteuning van starters rendeert

Ondernemerschap is cruciaal voor onze economie. Starters moeten dan ook alle kansen krijgen. Voka zet hier via zijn brede ondersteuning alvast sterk op in. Meer uitleg door Jens De Vos (Directeur Projecten) en Tim Govaert (Expert Ondernemerschap) van Voka.

Meer dan een werkgeversorganisatie

Jens: “Als werkgeversorganisatie verdedigt Voka de belangen van zijn aangesloten bedrijven. Daarnaast organiseren we netwerkactiviteiten om bedrijven bij elkaar te brengen. Ten derde bieden we een ruime dienstverlening omtrent ondernemerschap.”

Jong Voka is aansluitend opgericht om jonge professionals, bedrijfsleiders en kaderleden met elkaar in contact te brengen.”

Begeleiding voor starters

Tim: “Met Bryo richten we ons sinds 2006 specifiek op gedreven mensen die een eigen bedrijf willen opstarten of verder willen laten groeien. Concreet brengen we er starters samen in groepen van 15 à 20 deelnemers.”

“Vervolgens begeleiden we hen van idee tot businessplan en zelfs het zetten van de eerste stappen in het ondernemerschap. We brengen hen ook in contact met experts en ervaren ondernemers, zodat die hen advies en feedback kunnen geven.”

Jens: “De Bryo-coördinatoren zijn in feite de persoonlijke coaches van deze starters. Zij maken hen wegwijs in het ondernemerslandschap. Het is dus een echt begeleidingstraject. Toch is netwerken ook niet onbelangrijk, want ieder jaar zijn er zo’n 600 deelnemers die automatisch ook een netwerk vormen. Onze coördinatoren doen bovendien aan matchmaking tussen deelnemers die mogelijk complementair zijn.”

55% van de deelnemers aan Bryo StandUp start ook effectief

Per levensfase

Tim: “Intussen zijn we met Bryo StandUp, StartUp en ScaleUp geëvolueerd naar een opsplitsing per levensfase. De deelnemers van Bryo StandUp hebben enkel nog maar een idee, of zelfs niet. Via een traject bestaande uit een tiental workshops helpen we hen om te ontdekken wie ze zijn, ideeën te genereren, op basis daarvan vervolgens een businessmodel en financieel plan uit te werken, en uiteindelijk dit alles ook te pitchen.”

“Voor Bryo StartUp moet men reeds gestart zijn. Deze deelnemers helpen we op het vlak van marketing, sales, juridische aspecten, het aanwerven van een eerste medewerker,…”

“Deelnemers aan Bryo ScaleUp ten slotte, moeten al minimum € 100.000 omzet hebben. Voor hen zijn vooral onderwerpen zoals internationalisering of het aantrekken en verlonen van medewerkers belangrijk.”

Aansluitende activiteiten

Jens: “Bryo is ingebed in een volledig programma. Zo organiseren we heel wat informatie- en inspiratiesessies. Dat kan zowel in onze eigen gebouwen als in hogescholen en universiteiten. Een goed voorbeeld daarvan zijn de evenementen waarbij we grote groepen studenten laten proeven van wat ondernemerschap voor hen zou kunnen betekenen.”

Start-ups en scale-ups ondersteunen is erg belangrijk voor onze economie, maar uiteraard kunnen we dat niet alleen.

“Daarnaast zijn er de pitchingsessies waarbij starters hun idee mogen pitchen voor een groep van collega-starters, experts en gevestigde ondernemers. Tot slot organiseren we twee keer per jaar ‘Vliegende Starters’, waarbij we telkens meer dan 200 starters, ervaren ondernemers en experts samenbrengen rond het thema ‘starten’.”

Ondersteuning rendeert

Jens: “Start-ups en scale-ups ondersteunen is erg belangrijk voor onze economie, maar uiteraard kunnen we dat niet alleen. De Vlaamse regering heeft daarom in 2016 een beleid uitgestippeld rond ambitieus ondernemerschap.”

“Wij zijn hiervoor een van de structurele partners. Het is dankzij die steun vanuit VLAIO dat we Bryo verder kunnen ontwikkelen zonder dat de starters ons daar zwaar voor moeten vergoeden.”

“Een recente studie door IDEA Consult in opdracht van VLAIO bevestigt alvast dat onze projecten renderen. 55% van de deelnemers aan Bryo StandUp start ook effectief.” “Bovendien is het in een klein land als België belangrijk om al vroeg te denken aan internationalisering. Daarom hebben we zopas de Voka Co-Founder Hub opgestart, waarbij we een start-up koppelen aan een ervaren internationale ondernemer of manager.”

Next article