Home » Circulaire Economie » Circulair bouwen met geprefabriceerde houten panelen
circulaire economie

Circulair bouwen met geprefabriceerde houten panelen

In samenwerking met
In samenwerking met

Nieuwe ingenieuze bouwsystemen gaan voluit voor circulariteit, maar bieden tegelijk ook heel wat voordelen op het vlak van comfort en efficiëntie. Ruben Struyf (mede-zaakvoerder) en Roel Schuerwegen (vertegenwoordiger) van Solidwood bespreken de duurzame en functionele voordelen van geprefabriceerde houten panelen.

Tekst: Joris Hendrickx

Ruben Struyf

mede-zaakvoerder

Ons massief houtbouwsysteem maakt gebruik van geprefabriceerde houten panelen. Deze worden geproduceerd bij onze partner in Duitsland waarmee we een exclusiviteitscontract hebben.  De massieve panelen worden gemaakt van houtsnippers die afkomstig zijn van jonge Europese naaldbomen en van recyclage uit bijvoorbeeld zagerijen. Vervolgens lijmen ze deze panelen samen tot wanden.”

Door deze werkwijze wordt er 80% van het gekapte hout gebruikt waar dat bij andere systemen slechts zo’n 60% is.

“Op het einde van de levensduur kunnen ze gemakkelijk worden gerecycleerd, maar het is ook perfect mogelijk om de panelen terug te demonteren en in hun geheel te hergebruiken in een nieuw gebouw.”

Voor elke woonstijl

“Elke woonstijl komt in aanmerking voor dit bouwsysteem. We werken volledig op maat van de klant. Grootte, vorm en combinatie met andere materialen vormen geen belemmering. In de toekomst willen we aanvullend ook gaan werken met standaardmodellen van huizen, waardoor de panelen standaardafmetingen zullen krijgen.”

“Hierdoor zal het plaatsen, demonteren en hergebruiken nog gemakkelijker gaan. De panelen bestaan uit samengeperste houtsnippers die kruiselings zijn verlijmd. Die houten platen verlijmen ze dan opnieuw kruiselings tegen elkaar. Zo krijgen de panelen meer massa, waardoor ze bijzonder sterk zijn. Ons systeem is zelfs Europees goedgekeurd tot zes bouwlagen. Daarnaast bieden onze panelen dankzij die sterk opeengedrukte massa meteen ook een goede thermische en akoestische isolatie.”

Volledig in 3D

“Qua prijs kunnen we perfect concurreren met een traditionele sleutel-op-de-deurwoning. Het voordeel is dat je als klant op voorhand over alle voorzieningen en technieken moet nadenken, want bijvoorbeeld alle kanalen en uitsparingen worden al voorzien. Aangezien we de woning vooraf in 3D uittekenen krijg je een goed beeld van de afgewerkte woning.”

“Daardoor gebeuren er minder fouten en is er minder verspilling van materiaal en tijd op de werf zelf. Alles wordt veel efficiënter, zowel voor de bouwheer als voor alle andere betrokken partijen. Er moet op de verdiepingsvloer ook geen chape meer worden voorzien. Onze panelen zijn volledig zelfdragend en hebben goede akoestische eigenschappen. Je moet dus inderdaad het totaalplaatje bekijken.”

Ecologische voetafdruk

“Omdat onze panelen laag per laag geproduceerd worden, is er tijdens de productie zeer weinig houtafval. Wanneer we bijvoorbeeld een raam uitzagen, kunnen we die stukken elders hergebruiken in de kern van onze muur. Door deze werkwijze wordt er 80% van het gekapte hout gebruikt waar dat bij andere systemen slechts zo’n 60% is. In ons bouwsysteem zijn de dragende muren bovendien slechts tien centimeter breed, tegenover veertien centimeter bij een traditionele bouw.”

“Hierdoor krijg je grotere binnenruimtes binnen eenzelfde totale oppervlakte. Tot slot is er ook een stevige besparing op transport en dus op de ecologische voetafdruk. Dankzij rechtstreekse aanvoerlijnen vanuit Duitsland zijn er slechts twee vrachtwagens per werf nodig.”

Duurzaam – Innovatief – Efficiënt

Next article