Bovenop hun vele praktische voordelen passen terrasdragers perfect in het idee van de circulaire economie, waarbij materialen makkelijk demonteerbaar, herbruikbaar en recycleerbaar moeten zijn. “Ze zijn bovendien geschikt voor terrasvloeren in hout én tegels”, zegt Henri Dejans, business developer bij SOLIDOR.
“SOLIDOR werd opgericht door mijn grootvader. We begonnen in 1978 als pionier terrasdragers te produceren, en dat doen we vandaag nog steeds in onze productiefaciliteit in Wevelgem. Al sinds het begin worden onze terrasdragers gebruikt bij appartementen om te vermijden dat houten terrasvloeren in contact staan met stilstaand water. Daarnaast laat dat meteen ook toe om ze op hetzelfde niveau als de binnenvloer van het appartement of huis te plaatsen, wat zowel het comfort als het ruimtegevoel ten goede komt. Daarnaast worden terrasdragers ook steeds meer toegepast bij tegels. Zo heb je immers geen last meer van stukspringende voegen en de lekken en waterinfiltratie die daar het gevolg van zijn. In dat geval moet men alles uitbreken omdat het vaak onzeker is waar het water precies vandaan komt. Dankzij de open voegen bij terrasdragers kan het water vlot draineren én blijven © FOTO’S: PRIVÉ de terrasmaterialen langer in goede staat omdat ze goed geventileerd worden.”
Flexibel, modulair én isolerend
“Terrasdragers zijn bovendien heel modulair. Je kan het hout of de tegels die erop liggen makkelijk demonteren om de ondergrond te inspecteren en eventueel plaatselijke herstellingen uit te voeren zonder verdere schade te berokkenen. Omdat terrasdragers verstelbaar zijn van tien millimeter tot één meter kan een terras eenvoudig waterpas worden gelegd en kan je er niveauverschillen mee opvangen. Maar je kan er ook technieken onder verwerken én ze hebben een isolerende functie. De luchtlaag onder de vloer zorgt immers voor thermische isolatie en minder contactgeluid naar de onderliggende verdieping.”
Een circulaire keuze
“Dankzij terrasdragers gaan je materialen langer mee. Op het einde van hun levenscyclus kan je ze bovendien makkelijker terug scheiden om te hergebruiken in andere toepassingen. Onze terrasdragers bestaan voor zo’n 98% uit gerecycleerde polypropyleen en 2% additieven om ze weerbaarder te maken tegen de weersinvloeden. Al het afval van onze processen kunnen we recupereren en opnieuw in de productie brengen. Zelfs de plastic verpakkingsmaterialen waar onze stoffen in worden aangeleverd, worden opnieuw verwerkt in de korrels die wij als grondstof gebruiken. Tot slot wordt een groot deel van de elektriciteit die we verbruiken tijdens ons productieproces opgewekt met zonnepanelen.”