Home » Circulaire Economie » De duurzame opmars van coöperatieve woonprojecten
Circulaire Economie

De duurzame opmars van coöperatieve woonprojecten

De Wasserij in Berchem.
Met dank aan
De Wasserij in Berchem is een van de toekomstige coöperatieve woonprojecten.
De Wasserij in Berchem.
Met dank aan
De Wasserij in Berchem is een van de toekomstige coöperatieve woonprojecten.

Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven op de woningmarkt, waardoor coöperatieve woonprojecten populairder worden. “Wij willen met onze wooncoöperaties enkele knelpunten op de woningmarkt aanpakken”, aldus Karel Lootens, medeoprichter en bestuurder wooncoop.

Karel Lootens.

In het buitenland zijn coöperatieve woonprojecten al meer ingeburgerd dan in België. Zo woont ongeveer 30% van de inwoners van Zürich al in zulke projecten. Toch zijn ook meer en meer Belgen op zoek naar een alternatief voor het huren of kopen van een woning. Wooncoop heeft momenteel 27 duurzame woonprojecten in België en de vraag blijft toenemen.

Beste van twee werelden

Wonen in zulke coöperatieve woonprojecten brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo hebben bewoners de vrijheid van eenvoudig in- en uitstappen en worden ze volledig ontzorgd. De coöperatie neemt alle rollen en taken op van eigenaar, dus de bewoners moeten zich niet bezighouden met bouwtechnische en juridische zaken.

Daarnaast is het ook financieel interessant. Zo kunnen bewoners zelf kapitaal opbouwen, wat niet mogelijk is bij huren. Bijvoorbeeld mensen met een kleiner startkapitaal kunnen toch deelnemen aan het project én sparen. Verder kunnen ze ook kapitaal in het project investeren, waardoor ze een lagere woonkost moeten betalen.

Bovendien zijn ze ook direct aandeelhouders. Ze stappen mee in het kapitaal en betalen een prijs conform hun inbreng. “Het is het beste van twee werelden, ze behouden de vrijheid van huren en kunnen kapitaal opbouwen”, vertelt Lootens.

Bij elk project geeft wooncoop ook de kans aan burgers om mee te participeren. 

Duurzaamheid

Wooncoop is een burgercoöperatie die panden koopt, bouwt en verbouwt. Zo creëren ze collectieve woonprojecten en investeren daarmee in een duurzame toekomst. Ze zijn de centrale eigenaar van de verschillende projecten en beheren die levenslang. Daardoor ontstaat er een andere relatie met de panden. Deze worden nooit verkocht en er wordt gekeken naar de gehele levensduur.

Dat is ook de reden waarom er fundamentele keuzes gemaakt worden op lange termijn. “We bekijken de bouw en de renovaties vanuit een langetermijnperspectief”, zegt Lootens. Zo kiezen ze voor duurzame bouwmaterialen en -technieken en zetten ze in op milieuvriendelijkheid en circulariteit. “We denken na over hoe we op een zinvolle manier dingen kunnen vervangen, zoals muren en draagstructuren. Maar ook technieken zoals verwarming, ventilatie en koeling moeten zo energie-efficiënt en milieuvriendelijk geïmplementeerd worden.”

Door die bewuste keuzes voldoen de gebouwen van wooncoop vlot aan de wettelijke normen. “Dat komt deels doordat je in collectieve projecten veel slimmere keuzes kan maken”, stelt Lootens.

Ethisch investeren 

Een mix van bewoners, niet-bewoners en bancaire leningen financieren de woonprojecten. Zo geeft wooncoop bij elk project ook de kans aan burgers om mee te participeren.

Momenteel loopt er een campagne om burgers te activeren om te investeren in deze projecten. Naast dat zo’n investering meer geld opbrengt dan een spaarboekje, zorgt het er ook voor dat meer mensen kunnen genieten van deze nieuwe vorm van wonen. Vanaf 250 euro kan iemand aandeelhouder worden, deze projecten ondersteunen en genieten van een beoogd rendement van 4,6%.

Next article