Home » Circulaire Economie » E-fulfilment met een minimale voetafdruk
Circulaire Economie

E-fulfilment met een minimale voetafdruk

orderverwerkingsproces
Met dank aan
Tijdens het orderverwerkingsproces worden heel wat initiatieven genomen om het gebruik van grondstoffen te minimaliseren, en dankzij vergaande automatisering wordt maar liefst zes keer minder ruimte gebruikt in vergelijking met traditionele warehouses.
orderverwerkingsproces
Met dank aan
Tijdens het orderverwerkingsproces worden heel wat initiatieven genomen om het gebruik van grondstoffen te minimaliseren, en dankzij vergaande automatisering wordt maar liefst zes keer minder ruimte gebruikt in vergelijking met traditionele warehouses.

De vraag naar e-fulfilment neemt al jaren enorm toe. Steeds meer webshops en verkopers op online marktplaatsen zijn zich bewust van de vele voordelen van een totale ontzorging op dit vlak. Maar dat dient dan uiteraard wel zo duurzaam mogelijk te gebeuren. Interview met Gert Hellemans, General Manager Belgium bij Active Ants.

Gert Hellemans.

“Active Ants is gespecialiseerd in e-fulfilment; de opslag, picking, verpakking en verzending van bestellingen bij webshops en marketplaces. We ontzorgen hen dus volledig op logistiek vlak. Hiervoor hebben we een zeer innovatief en efficiënt proces ontwikkeld met een sterke focus op duurzaamheid. Door de toegenomen populariteit van e-fulfilment dreigt immers ook de voetafdruk hiervan te groeien. Wij engageren ons sterk om dat te vermijden. Ons doel is om het beste en meest duurzame e-commercebedrijf van Europa te worden. We zijn in 2010 opgericht in Nieuwegein (Nederland), maar zijn sinds 2018 een dochteronderneming van bpost. Sindsdien zijn we sterk gegroeid met nieuwe vestigingen in Nederland, België, Duitsland en later dit jaar ook het Verenigd Koninkrijk. Op termijn kijken we ook naar andere Europese landen en de Verenigde Staten. Voor onze verzendingen in België maken we uiteraard uitsluitend gebruik van bpost, terwijl we in andere landen samenwerken met meerdere vaste vervoerders.”

Ons doel is om het beste en meest duurzame e-commercebedrijf van Europa te worden.

Optimaal (her)gebruik van grondstoffen

“We nemen heel wat initiatieven om ons gebruik van grondstoffen te minimaliseren. In onze Belgische vestiging gebruiken we helemaal geen plastic meer in ons orderverwerkingsproces. Al onze dozen worden gelijmd en ons opvulmateriaal voor breekbare producten bestaat uitsluitend uit gerecycleerd papier. Ook printen we het verzendlabel rechtstreeks op de doos, waardoor we geen aparte labels meer nodig hebben. Zo besparen we ongeveer acht miljoen labels per jaar. Samen met onze partners werken we ook aan de digitalisering van onze pakbonnen, wat opnieuw een besparing zal betekenen van acht miljoen A4-papieren per jaar. Bovendien meten onze machines hoe diep een doos moet zijn voor een bepaald product, waarna de doos automatisch wordt ingesneden en de karton rond het product wordt geplooid. Zo halen we enorm veel lucht en onnodig opvulmateriaal uit onze verzendingen, waardoor er tot 40% meer pakjes kunnen worden vervoerd met één transport en er dus ook 40% minder CO2 wordt uitgestoten.”

“Daarnaast hebben we een circulair model ontwikkeld voor karton, wat onze belangrijkste grondstof is. Alle karton van de leveringen die wij aankrijgen van webshops sorteren wij en sturen we naar onze leverancier van kartonnen dozen. Die partner verwerkt deze en maakt er nieuwe dozen van die wij opnieuw kunnen gebruiken voor onze verzendingen. Zo bekomen we een volledig circulair model, wat ook kan worden aangetoond met een certificaat. Ook laten we al ons afval (karton, plastic, PMD, huishoudafval, hout) recycleren door een gespecialiseerde partner.”

Minimaal ruimte- en energieverbruik in warehouses

“Bovendien gebruiken we dankzij vergaande automatisering zes keer minder ruimte in vergelijking met traditionele warehouses. Onze Autostore opslagruimtes bestaan uit een groot matrixsysteem waar zestien grote bakken met gesorteerde producten boven elkaar kunnen worden opgeslagen. Daarbovenop rijden robots die de orders oppikken. Dit maakt alles heel compact.”

“Een gemiddelde vestiging van Active Ants krijgt hierdoor een opslagcapaciteit van zo’n 80.000 bakken. Zo bekomen we een heel beperkte ruimtelijke voetafdruk. De benodigde energie voor onze opslagruimtes wekken we op met zonnepanelen op het dak. Bovendien laden de robots bovenop de Autostore zichzelf voor een groot stuk op met behulp van een dynamosysteem dat in werking treedt door het gewicht van producten die ze heffen. De benodigde energie voor tien robots is slechts 1.200W, wat overeenkomt met één toaster of een kleine stofzuiger. Omdat alles zo geautomatiseerd verloopt, is er ook geen nood aan grote verlichting in de opslagruimte. De verlichting die er toch hangt is allemaal LED.”

Nog veel potentieel voor verdere verduurzaming

“De levering van pakketten bij klanten vormt eveneens een belangrijk deel van de voetafdruk van het hele e-fulfilmentproces. Zo heeft bpost de grootste bestelling gedaan van elektrische wagens in België. Tegen 2030 zou de ganse vloot elektrisch moeten zijn. Ook wordt er op bepaalde plaatsen CO2-uitstootvrij geleverd. In de ecozones Mechelen en Leuven is dat reeds het geval. Daar worden pakjes met een elektrische fietstrailer geleverd tot bij de eindklant. We zijn ervan overtuigd dat we nog lang niet alle opportuniteiten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen benutten. Daarom blijven we verder zoeken naar optimalisaties en verbeteringen in onze processen. We kijken daarbij ook samen met onze partners naar mogelijkheden om verder te verduurzamen. Op die manier willen we een voortrekker en een voorbeeld zijn voor de hele fulfilmentsector.”

Next article