Home » Circulaire Economie » Het belang van water in de circulaire economie
Circulaire Economie

Het belang van water in de circulaire economie

Dirk Halet, Strategisch Coördinator bij het Vlaams Kenniscentrum Water
Dirk Halet, Strategisch Coördinator bij het Vlaams Kenniscentrum Water
Dirk Halet, Strategisch Coördinator bij het Vlaams Kenniscentrum Water

Het vijfde droge voorjaar in zes jaar bewijst nog maar eens dat ons waterbeheer op een andere manier moet ingericht worden. De oplossing volgens velen is circulair watergebruik, maar wat betekent dat en hoe doe je dat?

Wat is duurzaam waterbeheer?

Dirk Halet, Strategisch Coördinator bij het Vlaams Kenniscentrum Water: “Ik antwoord altijd met de regel van drie: duurzaam waterbeheer betekent besparen, intern hergebruiken en extern hergebruiken. De eerste stap bij minder water verbruiken is besparen aan de bron. De liter water die je niet verbruikt is nog altijd de duurzaamste. De focus ligt de laatste jaren sterk op waterhergebruik, maar de juiste waterbron kiezen voor de juiste toepassing is minstens even belangrijk.”

Zetten bedrijven en overheden in op duurzaam waterbeheer?

“De technologie om te besparen en te hergebruiken is vaak voorhanden, maar nog niet iedereen heeft zijn weg ernaar gevonden. Er is nog laaghangend fruit, maar we merken bij Vlakwa een toenemend bewustzijn. Steeds meer bedrijven en lokale overheden nemen actie om het tij te keren. Zij krijgen een duwtje in de rug door subsidies om te investeren in waterhergebruik, zoals de VLAIO ecologiepremie+ en steun via de Vlaamse Blue Deal. Tools zoals de waterbarometer reiken bedrijven dan weer toepasbare tips aan om watergebruik te optimaliseren.”

Hoe belangrijk is het duurzaamheidsaspect binnen bedrijven momenteel?

“In recente gesprekken met CEO’s uit verschillende sectoren valt op dat de duurzaamheidslat steeds hoger komt te liggen. De nieuwe generatie werknemers is streng voor het duurzaamheidsbeleid van hun werkgever en ook kredietverstrekkers laten duurzaam ondernemen steeds zwaarder doorwegen. Die ambitie zien we bijvoorbeeld in de Green Deal Brouwers, waarbij Vlaamse brouwerijen zich ertoe verbinden om meer bier te brouwen met minder water en dus minder beslag te leggen op kwetsbare bronnen zoals grondwater.”

Hoe kan duurzaam waterbeheer geïntegreerd worden in de nieuwe manier van bouwen?

“We zitten op dit moment ook middenin de bouwshift en klimaatneutraliteit is het nieuwe buzzword. Nu we een renovatieslag tegemoet gaan, moeten we die kans met beide handen grijpen om water te integreren in de nieuwe manier van bouwen. Duurzame energie speelt daarin al een veel grotere rol, denk maar aan vloerverwarming, warmtepompen en zonnepanelen. Jonge mensen knappen af op een energieslurpende woning of pakken dit zelf aan bij een renovatie. Zo waren de 400 water- en energiezuinige units in de duurzaamste woonwijk van Vlaanderen, de Nieuwe Dokken in Gent, in een recordtempo van de markt. Met zulke projecten wil Vlakwa laten zien wat er vandaag allemaal kan.”

Hoe is het gesteld in Vlaanderen op vlak van duurzaam waterbeheer?

“Vaak zijn het wetgeving, gewoontes en perceptie die nog moeten bijbenen. Wetgeving is nochtans een belangrijke stok achter de deur om een ketenbenadering door te duwen. Vlaanderen heeft in vergelijking met veel andere regio’s vrij strenge normen, maar die hebben ervoor gezorgd dat we bij de primussen van de waterklas horen. Gezuiverd afvalwater van zowel huishoudens als industrie krijgt een tweede leven als interne bron, als bron voor een ander bedrijf, voor het stedelijk groenplantsoen, voor irrigatie… Steeds meer lokale samenwerkingen ontkiemen om waterstromen uit te wisselen. We hebben als Vlakwa het voorrecht om aan de wieg te staan van veel van die uitwisselingen, en watervraag en -aanbod te helpen matchen.”

Next article