Skip to main content
Home » Circulaire Economie » Innovatief gevelsysteem maakt bakstenen volledig circulair
circulaire economie

Innovatief gevelsysteem maakt bakstenen volledig circulair

In samenwerking met
In samenwerking met

Circulair bouwen zit steeds meer in de lift. Een innovatief gevelsysteem dat volledig demonteerbaar en herbruikbaar is, speelt daar alvast op in. Daarnaast biedt het ook nog tal van andere voordelen. Meer uitleg door Katrien Nottebaert, CMO bij Wienerberger.

Tekst: Joris Hendrickx

Katrien Nottebaert

CMO

Wienerberger

“De keramische producten van Wienerberger waren op zichzelf altijd al circulair, nog voor die term bestond. Ze hebben nu eenmaal een lange levensduur en kunnen ook gemakkelijk worden hergebruikt. Zo kunnen onze dakpannen heel eenvoudig van een dak worden genomen en in hun geheel op een andere werf terug op het dak worden gelegd.”

ClickBrick is een circulair bouwsysteem voor het droogstapelen van bakstenen dat toelaat om snel en makkelijk demontabele gevels te bouwen. Het werkt met een mechanische verankering door middel van roestvrijstalen clips en spouwankers. Het gebruik van mortel of lijm is niet langer nodig.

“Dankzij de lange levensduur kunnen ze zo meerdere levens krijgen zonder aan waarde te verliezen. Hetzelfde geldt voor onze kleiklinkers: ook die kunnen gemakkelijk worden opgenomen en ergens anders terug worden hergebruikt als tuinverharding of bestrating.”

Toonaangevend circulair bouwsysteem

“Maar we gaan verder dan dat. Zo hebben we ClickBrick, een circulair bouwsysteem voor het droogstapelen van bakstenen dat toelaat om snel en makkelijk demontabele gevels te bouwen. Zo bekom je niet alleen een esthetisch fraai eindresultaat, maar ook duurzame en circulaire gevels. Het systeem reduceert het gebruik van bouwstoffen, kenmerkt zich door optimale recycling en resulteert in onderhoudsvrije gevels.”

Ons bouwsysteem reduceert het gebruik van bouwstoffen, kenmerkt zich door optimale recycling en resulteert in onderhoudsvrije gevels. 

“Door het overbodig maken van mortel en lijm is bovendien geen water nodig én gebruik je per vierkante meter baksteen minder aanvullende bouwmaterialen. Ook heb je door het modulaire systeem veel minder zaag- en knipafval op de bouwplaats. Het systeem wordt volledig uitgewerkt geleverd, inclusief de benodigde hoekstenen, dagkantstenen, lateistenen en halve stenen.”

Droogstapelsysteem zonder lijm of mortel

“ClickBrick werkt met een mechanische verankering door middel van roestvrijstalen clips en spouwankers. De stenen zelf zijn gekalibreerd en voorzien van een groef. Bouwen met dit systeem gaat snel en gemakkelijk, zonder mortel of lijm. Hierdoor hebben weersomstandigheden bovendien geen invloed op het bouwproces.”

“Op esthetisch vlak kan je kiezen uit diverse kleuren en texturen, waardoor het altijd aansluit bij je persoonlijke smaak en de omgeving. In eerste instantie richten we ons met deze oplossing vooral op grotere projecten. Het belang van circulariteit speelt daar immers al sterker mee.”

Cradle-to-cradle gecertificeerd

“Het ClickBrick droogstapelsysteem is cradle-to-cradle gecertificeerd. ClickBrick ontving het internationaal hoog aangeschreven Cradle-to-Cradle Silver Certificate. We kunnen dus echt aantonen dat het om een circulair systeem gaat.”

Next article