Home » Circulaire Economie » Isoleren met hennep? Voordelig én duurzaam!
Circulaire Economie

Isoleren met hennep? Voordelig én duurzaam!

In samenwerking met
Hennep-isolatieblokken.
In samenwerking met
Hennep-isolatieblokken.

Er is in de bouwsector steeds meer vraag naar bouwmaterialen die goede prestaties, comfort, gebruiksgemak en duurzaamheid combineren. Hennep-isolatieblokken bieden daar een antwoord op.

Charlotte De Bellefroid, Marketing & Communication Manager bij IsoHemp.
Natuurlijke, hoogwaardige en gemakkelijk plaatsbare isolatieblokken

De Bellefroid: “IsoHemp is een Belgisch verhaal dat begonnen is in 2012 door twee jonge ondernemers: Olivier Beghin en Jean-Baptiste de Mahieu. We zijn een industriële fabrikant van hennepblokken, een isolerende, natuurlijke en hoogwaardige gebouwschil voor alle bouw-, renovatie- en scheidingsmuren. We gaan hierbij voort op het succes dat kalkhennep al langer had bij de isolatie van huizen, maar hebben er nu ook een gemakkelijk te plaatsen product van gemaakt waar geen speciale opleiding meer voor nodig is. De blokken worden eenvoudigweg gelijmd met een specifieke lijm op basis van kalk en zand.”

De 5 voordelen van hennep-isolatieblokken

Hennepblokken zijn 100% natuurlijke isolatieblokken die bestaan uit een samengeperste mengeling van kalk, hennep en water. Ze verenigen alle gewenste kwaliteiten in één materiaal:

Thermische isolatie om het dagelijkse energieverbruik te verminderen

Akoestische isolatie voor een verbetering van de levenskwaliteit, het comfort en de sereniteit

Vochtregulatie voor een gezond en aangenaam binnenklimaat en minder nood aan ventilatie

Een brandweerstand van meer dan twee uur, zonder uitstoot van giftige dampen

Een kleinere ecologische voetafdruk dankzij zijn isolatiefunctie én zijn positieve koolstofbalans (1m³ hennepblokken slaat meer dan 100 kilo CO² op)

Diverse duurzame kwaliteiten

“Hennepblokken zijn op meerdere manieren duurzaam: ze zijn milieuvriendelijk én ze hebben een zeer lange levensduur. Maar ook ons productieproces is duurzaam. We hebben zelfs helemaal geen productieafval. Aan het einde van de levensduur van een blok is deze voor 100% composteerbaar. Bovendien hanteren we een zo kort mogelijke keten: al onze grondstoffen halen we binnen een straal van 300 kilometer”, legt De Bellefroid uit.

De isolatieblokken zijn zowel voor verbouwingen als nieuwbouw interessant.

Geschikt voor alle types van gebouwen

“Momenteel wordt zo’n 60% van onze blokken toegepast bij renovaties, tegenover 40% bij nieuwbouw. Op zich is het voor beide een zeer interessant product. Bij renovatie is hét grote voordeel dat je het gemakkelijk kan gebruiken om langs binnen bij te isoleren. Zeker voor oud patrimonium waar niets mag worden veranderd aan de buitengevel is dat een grote meerwaarde. Doordat ze aan de binnenkant geplaatst worden zorgen ze er meteen ook voor een betere vochtregulatie.”

Sterke groei met nieuwe productiesite

De Bellefroid: “Intussen produceren we al een miljoen blokken per jaar en wordt gemiddeld één huis per dag gebouwd met ons product. Wegens de sterke groei zullen we na de zomer een nieuwe productiesite openen die maar liefst 5 miljoen blokken per jaar zal kunnen produceren.”

Next article