Skip to main content
Home » Circulaire Economie » “Papier is wel degelijk duurzaam: het kan tot zeven keer gerecycleerd worden”
circulaire economie

“Papier is wel degelijk duurzaam: het kan tot zeven keer gerecycleerd worden”

In samenwerking met
In samenwerking met

“Papier is een duurzaam product”, zegt product manager papier en duurzaamheidscoördinator Karin Humbeeck van grafisch bedrijf Igepa. “Het kan tot zeven keer gerecycleerd worden. Daarnaast doet de sector heel wat inspanningen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Tekst: Sandra Gasten

Karin Humbeeck

product manager papier en duurzaamheidscoördinator

Igepa

In ons streven naar een betere papierrecuperatie bij onze klanten hebben we de Ecobuddy in het leven geroepen.

Als bedrijf maken jullie al jaren ecologische keuzes. Op welke vlakken?

“We werken met producenten die liefst zo dicht mogelijk bij ons gevestigd zijn en die een breed gamma aan milieuvriendelijke producten verkopen. Meer dan 90% van ons papier assortiment is FSC of PEFC gecertificeerd of heeft het Europese ecolabel. Maar we hebben eveneens gerecycleerd papier, vegetale inkten en sandwichpanelen in gerecycleerd karton in ons assortiment.

“Als leverancier kiezen we voor een one-stop shop: alle materialen voor klanten worden in één rit geleverd. We houden de logistiek zelf in handen: de routes zijn zo kort mogelijk en de vrachtwagens zijn optimaal gevuld, zowel tijdens heen- als terugritten. Daarnaast willen we nog meer transporten via waterwegen doen, in samenwerking met andere bedrijven in onze industriezone. Een globaal plan moet ervoor zorgen dat we CO₂-neutraal worden en dankzij 2540 zonnepanelen op ons dak kunnen we voor 100% in onze stroom voorzien.” 

Papier heeft een negatief imago, toch kan het een duurzame keuze zijn.

“Papier is een natuurproduct dat makkelijk hergebruikt kan worden. Oud papier kan tot zeven keer toe gerecycleerd worden. Van papier dat niet meer gerecycleerd kan worden, wordt verpakkingsmateriaal gemaakt. De residuen die bij de productie overblijven, worden gebruikt voor de bemesting van akkers. Recycleren zorgt ervoor dat de CO₂ langer in de vezels blijft zitten.. Tot slot is aangetoond dat de bosoppervlakte in Europa, mede door de inspanningen van papierfabrikanten en -leveranciers, door een actief bosbeheer de laatste jaren zelfs verhoogd is.” Ook wij dragen ons steentje bij, zie Paper is Nature.

Het circulaire denken passen jullie zelfs toe naar jullie klanten?

“In ons streven naar een betere papierrecuperatie bij onze klanten hebben we de Ecobuddy in het leven geroepen. Daarmee willen we een trendsetter zijn. Om het bedrijven makkelijker te maken, leveren wij kartonnen dozen, de Ecobuddy, waarin onze klanten hun oud papier deponeren. Die worden in een grotere versie van de ecobuddy verzameld, die wij bij een volgende levering ophalen. Het opgehaalde papier wordt bij één van onze papierproducenten tot 100% kantoorpapier gerecycleerd, zie CircleP2P. Ook afvalstromen van andere materialen zijn in kaart gebracht en worden binnenkort uitgerold.”

Worden jullie leveranciers en klanten ook milieuvriendelijker? 

“Absoluut. Enerzijds zijn wij continu op zoek naar ecologisch verantwoorde producten bij onze leveranciers. Anderzijds zijn onze leveranciers al decennia bezig om duurzame producten aan te bieden. Ook de maatschappelijke interesse groeit.”

“Overheidsinstellingen, de zorgsector en non-profitorganisaties zijn voortrekkers in de vraag naar CO₂ -neutraal of  gerecycleerd kantoorpapier, grafische papiersoorten, verpakkingsmaterialen en visuele communicatiedragers. En hoe groter de vraag, hoe breder het aanbod. Igepa wil zijn klanten graag bij die ecologische keuzes adviseren.” Zie Igepa’s duurzaamheidsbeleid.

Next article