In België zijn er woningen die geen aansluiting op het aardgasnetwerk hebben. Daarvoor bieden de tanks met propaangas van Antargaz een oplossing. “Door de lagere CO2-uitstoot en het feit dat er geringe roetuitstoot is, is het een duurzame keuze”, legt regionaal commercieel directeur Wendy Binst uit.
Tekst : Sandra Gasten
Antargaz biedt, naast normale aardgas en elektriciteit, ook propaan- en butaangas aan in tanks en flessen. Aan wie leveren jullie?
“Op het vlak van propaan- en butaangas zijn we de grootste speler in België, met zowel leveringen aan particulieren als bij bedrijven. Voor bedrijven is propaangas een interessante energievorm bij industriële processen waar een hoge graad van precisie en flexibiliteit is vereist. Bij particulieren wordt het gebruikt bij woningen die geen aansluiting hebben op het aardgasnetwerk. Antargaz heeft ook gastanks voor grotere projecten, waarbij verschillende woningen aangesloten worden op één tank en toch een aparte meter behouden.”
Waarvoor kan je propaangas gebruiken?
“Propaangas heeft dezelfde mogelijkheden als aardgas. Je kan het gebruiken voor je centrale verwarming, je gasfornuis, zwembadverwarming of haardvuur. Een propaantank met gascondensatieketel is ook te combineren met hernieuwbare energiebronnen zoals een hybride warmtepomp, zonnepanelen en zonneboiler.”
Propaangas kan je propere energie noemen door de lagere CO2-uitstoot.
“Naast tanks is propaangas beschikbaar in flessen die je kan gebruiken voor de barbecue of mobilhome. Sinds kort bieden we gasflessenautomaten aan, waar je je lege fles 24/7 kan inwisselen voor een volle.”
Zijn er voor de installatie aanpassingen aan de woning nodig?
“Een tank kan je zowel ondergronds als bovengronds in je tuin installeren. Voor particulieren zijn er modellen van 500 tot 2.400 liter. Je kan ze aankopen of huren en je kiest zelf wanneer je gas bijbestelt. Je kan uiteraard ook opteren voor vaste leveringen. Voor de installatie komt een expert van Antargaz ter plekke. Die verbindt de tank met de woning.”
“Een onafhankelijke installateur doet de aanpassingen en aansluiting op de toestellen in de woning. Het onderhoud en de controles van de tank zit in onze service. Wanneer je later zou overschakelen op het aardgasnetwerk, moet je de ketel en leidingen amper aanpassen.”
Hoe competitief zijn jullie op het vlak van prijs, in vergelijking met andere spelers?
“Propaangas is iets duurder dan aardgas. Wie dus een aansluiting kan hebben op het aardgasnetwerk, moet daar niet over twijfelen. De overheid legt, op basis van de internationale prijzen, wel de maximumprijs vast. De prijzen verschillen naargelang de hoeveelheid die je bestelt. Hoe meer je bestelt, hoe goedkoper. De tarieven zijn ook te raadplegen op de website van de overheid.”
Is propaangas een duurzame manier van energieverbruik?
“Propaangas kan je propere energie noemen door de lagere CO2-uitstoot. In je ketel wordt propaangas bijna volledig verbrand, dat betekent dat er geen roetuitstoot is. Er is ook geen rook- of geurhinder. Bovendien kan propaangas geen bodem- of waterverontreiniging veroorzaken.”
“De brandstof draagt zelfs bij tot een vermindering van het broeikaseffect. Zo steunt Antargaz het klimaatakkoord in België en streven we ernaar onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Uiteraard is de groenste energie de energie die je niet gebruikt. Maar propaangas is zeker een duurzaam alternatief.”