Home » Duurzame Chemie » Belgische innovatie zorgt voor veilige én circulaire voedselverpakkingen
Duurzame chemie

Belgische innovatie zorgt voor veilige én circulaire voedselverpakkingen

Voedselverpakkingen bestaan uit een complexe combinatie van verschillende laagjes die in hun geheel het voedsel zo lang mogelijk veilig, kwalitatief en smaakvol houden zonder dat daarvoor conserveermiddelen nodig zijn.

Verpakkingen moeten voedsel niet enkel zo goed mogelijk beschermen en vers houden, ook de eisen op het vlak van duurzaamheid worden alsmaar hoger. Vanuit België zorgt een innovatief bedrijf met een uniek product voor die noodzakelijke combinatie. “Door de sterke interesse en de groei die hiermee samengaat, zijn we volop op zoek naar talenten om hun carrière bij ons uit te bouwen”, zegt Wout Luyten, R&TS Director bij Kuraray EVAL Europe.

Wout Luyten

R&TS Director bij Kuraray EVAL Europe

“EVAL Europe is gevestigd in het Antwerpse havengebied en is deel van de Japanse multinational Kuraray. Als Belgische tak zijn we specifiek gespecialiseerd in de productie van EVOH (ethyleen-vinylalcohol), een polymeer dat vooral bekend is door zijn goede gasbarrière eigenschappen. Ons Antwerpse team van momenteel meer dan 150 collega’s staat niet enkel in voor de productie van EVAL™ EVOH, maar ook voor de verkoop, marketing en technische ondersteuning in heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Voor de product- en marktontwikkeling werken we nauw samen met onze collega’s op het hoofdkantoor in Japan en onze grootste productiesite in de VS. De wendbaarheid van onze lokale kmo-dimensie in combinatie met de ondersteuning van de internationale Kuraray organisatie vormt een ideale combinatie.” Gasbarrière in twee richtingen “Het belangrijkste toepassingsgebied van EVOH zijn voedselverpakkingen. Voedsel is bij blootstelling aan lucht onderhevig aan oxidatie, waardoor het vrij snel zijn smaak, kleur en kwaliteit verliest, degradeert en ontbindt. Voedselverpakkingen bestaan daarom uit een complexe combinatie van verschillende laagjes die in hun geheel het voedsel zo lang mogelijk veilig, kwalitatief en smaakvol houden zonder dat daarvoor conserveermiddelen nodig zijn. Deze hoogtechnologische verpakking gaat dus heel wat voedselverspilling tegen. EVOH vormt hier één fundamentele laag van die fungeert als gasbarrière. Hierdoor kunnen zuurstof en contaminanten het voedsel niet van buitenaf bereiken. In de omgekeerde richting houdt het niet enkel de smaken en geuren van het voedsel in de verpakking, maar ook de inerte gassen die vaak aan een verpakking worden toegevoegd. Ook in bijvoorbeeld benzinetanks wordt EVOH gebruikt zodat volatiele componenten niet kunnen uitdampen naar de omgeving. In vloerverwarmingsbuizen zorgt EVOH er dan weer voor dat zuurstof niet terecht kan komen in het circulerende water en zo de verwarmingselementen niet kan corroderen.” 

EVOH is een polymeer dat vooral bekend is om zijn goede gasbarrière eigenschappen. We hebben hiervoor nu een innovatieve variant ontwikkeld die deels bestaat uit biogebaseerde en dus hernieuwbare grondstoffen.

Van circulaire naar biocirculaire verpakkingen 

“Traditionele polymeren zoals polyethyleen bieden onvoldoende gasbarrière om voedsel te kunnen bewaren. Soms voegt men er daarom bijvoorbeeld aluminium aan toe, maar dan kan het niet meer worden gerecycleerd. Een verpakking van polyethyleen of polypropyleen in combinatie EVOH kan wel makkelijk mechanisch worden gerecycleerd en vervolgens worden hergebruikt. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de laag EVOH dun genoeg is – en daar kunnen wij voor zorgen. Hierdoor krijgen we momenteel enorm veel aanvragen van geïnteresseerde bedrijven. Omdat EVOH momenteel echter nog gebaseerd is op fossiele grondstoffen, hebben we een innovatieve variant ontwikkeld die deels bestaat uit biogebaseerde en dus hernieuwbare grondstoffen. Hierdoor is het niet enkel circulair, maar zelfs biocirculair. Deze nieuwe variant is reeds beschikbaar en begint zijn intrede te vinden in de markt. We blijven zo continu sterk inzetten op producten applicatieontwikkelingen.”

Door de grote interesse in onze duurzame producten en de groei die daarmee gepaard gaat, zijn we op zoek naar heel wat nieuwe mensen.

Veel ontwikkelings- en groeikansen voor ambitieus talent 

“Door de grote interesse in onze duurzame producten en de groei die daarmee gepaard gaat, zijn we op zoek naar heel wat nieuwe mensen. Vooral aan bijkomende profielen voor onze productieomgeving hebben we een grote nood. Ons bedrijf bevindt zich middenin één van de grootste chemische clusters ter wereld. Wij onderscheiden ons daar als een innovatief, dynamisch en internationaal bedrijf dat een uniek product aanbiedt via een uniek productieproces. Ons bedrijf is bovendien in volle ontwikkeling en groeit sterk. Er zijn dus enorm veel kansen om je te ontwikkelen en mee te groeien met het bedrijf. Omdat we vanuit Antwerpen niet enkel instaan voor de productie van EVOH, maar ook voor de verkoop, marketing, logistiek en technische ondersteuning, is het zelfs perfect mogelijk om vanuit de ene afdeling door te groeien naar andere domeinen binnen ons bedrijf. Door die aangename en stimulerende werkomgeving kennen we trouwens een bijzonder laag verloop. Wie bij ons begint, blijft meestal ook lang en bouwt hier zijn of haar hele carrière uit. Ikzelf ben daar een mooi voorbeeld van, want intussen ben ik al meer dan twintig jaar met veel plezier werkzaam binnen het bedrijf.”

Next article