Skip to main content
Home » Duurzame Chemie » BlueChem: toplocatie voor topinnovatie
Duurzame Chemie

BlueChem: toplocatie voor topinnovatie

In samenwerking met
In samenwerking met

Innovaties in de chemiesector vragen niet enkel veel tijd en geld, maar vereisen ook veel kennis om te voldoen aan de hoge eisen op het vlak van veiligheid en de milieuregels. Gelukkig is er de nieuwe chemie-incubator BlueChem in Antwerpen. Die biedt start-ups en scale-ups een service op maat, zodat zij zich maximaal kunnen focussen op hun beloftevolle innovaties. Meer uitleg door manager Leentje Croes.

Tekst: Joris Hendrickx

Leentje Croes

Manager

Bluechem

“BlueChem is dé incubator voor duurzame chemie in Vlaanderen. We zijn gevestigd in Blue Gate Antwerp, een nieuwe bedrijfssite die volledig in het teken staat van duurzaamheid en circulariteit. We bieden jonge starters en scale-ups de juiste accommodatie op de juiste plek om hun innovaties succesvol te laten doorgroeien tot op industriële schaal.”


Door kruisbestuiving en verbinding te faciliteren, komen we tot een ecosysteem dat uniek is in de wereld.


“BlueChem combineert aangepaste infrastructuur, zoals labo’s, kantoren en flexwerkplekken, met een all-inclusive pakket aan ondersteunde diensten. Via het BlueChem Kickstart Fund kunnen start-ups rekenen op financiële ondersteuning voor de inrichting van hun laboratoria. Maar onze grootste troef is dat BlueChem het middelpunt is van een uniek ecosysteem waardoor we onze huurders op weg helpen met het vinden van potentiële klanten en leveranciers.”

Uniek ecosysteem in de wereld

“BlueChem heeft strategische partnerschappen met gerenommeerde organisaties als BNP Paribas Fortis, Deloitte, Port of Antwerp, SAS en SGS. Die geven starters in BlueChem gespecialiseerd advies over financiering, groeistrategie, de bescherming van intellectuele eigendom, milieuwetgeving en het gebruik van artificiële intelligentie.”

“Bovendien worden onze huurders automatisch deel van ons ecosysteem. We helpen hen met het vinden van de juiste partijen om mee samen te werken, potentiële klanten en leveranciers, maar ook andere starters die hen inspiratie kunnen bieden. Antwerpen is nu eenmaal de grootste chemiecluster in Europa en de tweede grootste ter wereld.”

“Naast ons ligt ook BlueApp, de pre-incubator van Universiteit Antwerpen voor duurzame chemie. Een ander initiatief van Port of Antwerp, NextGen District, is dan weer een plaats voor demoprojecten en opschaling. Verder werken we ook samen met speerpuntclusters zoals Catalisti, alle Vlaamse universiteiten en de Vlaamse overheid. Door kruisbestuiving en verbinding te faciliteren, komen we tot een ecosysteem dat uniek is in de wereld. Tijdens elke fase, van pril onderzoek tot groot bedrijf, vinden duurzame chemische spelers hier de gepaste omkadering.”

De Vlaamse chemie en lifesciences in cijfers

1. Exportkampioen met 1/3de van de totale Vlaamse export.

2. Investeert ruim 5 miljoen euro per dag in R&D.

3. Stelt direct en indirect zo’n 210.000 mensen tewerk.

4. Creëerde de voorbije vijf jaar bijna 4.000 nieuwe jobs.

5. Trok sinds 2010 13,5 miljard euro buitenlandse investeringen aan.

Next article