Skip to main content
Home » Duurzame Chemie » “De energietransitie staat centraal in onze strategie”
Duurzame Chemie

“De energietransitie staat centraal in onze strategie”

Met dank aan
Air Liquide logo
Met dank aan

Dankzij haar sterke en centrale marktpositie heeft Air Liquide een belangrijke impact op de duurzame samenleving van morgen. Om dat in de praktijk mogelijk te maken, wil het bedrijf zijn rangen versterken met talenten die kansen zien én grijpen. Interview met Christophe Galimont (Director Public Affairs) en Hans Mielants (Director HR).

Hoe helpt Air Liquide om de energietransitie te realiseren en versnellen?
Christophe Galimont.

Galimont: “Air Liquide is een wereldleider in de productie en distributie van industriële en medische gassen, technologieën en diensten. Concreet leveren we essentiële moleculen (zuurstof, waterstof en stikstof) voor alle mogelijke sectoren, zoals de staalindustrie en de chemie, maar ook voor de gezondheidssector, de voedingssector, transport, elektronica en de ruimtevaart. De energietransitie – en daarmee ook het verminderen van de CO2-voetafdruk van onze activiteiten en van die van onze klanten – staat vandaag centraal in onze strategie en dus ook in al onze belangrijke projecten. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn onze Carbon Capture Storage projecten, zoals Porthos en Kairos@C.”

“Maar ook recente ontwikkelingen op vlak van waste water treatment en de uitrol van onze oplossingen voor duurzaam transport op basis van waterstof tonen aan dat de energietransitie van groot belang is voor Air Liquide. Efficiëntie en de zoektocht naar duurzame oplossingen hebben altijd al in ons DNA gezeten en zijn nog verder versterkt met de uitrol van ADVANCE, ons nieuw strategisch plan voor 2025. Op onze Air Liquide Benelux-blog staan veel mooie voorbeelden van recente projecten.

Wat doen jullie concreet in dat kader?

Galimont: “We plannen om steeds meer hernieuwbare waterstof te produceren via grootschalige elektrolyse. Daarnaast maken we al onze activiteiten koolstofarm. Een groeiend gedeelte van de CO2 die we nog uitstoten, capteren we met onze eigen Cryocap technologie. Om de CO2 vervolgens op te slaan of te hergebruiken in nieuwe toepassingen. Onze uitstootbeperkende doelstellingen voor 2025 hebben we nu al bijna gehaald. Tegen 2035 willen we onze uitstoot met een derde verminderd hebben en tegen 2050 willen we volledig koolstofneutraal zijn.”

Hoe onderscheidt Air Liquide zich als werkgever?
Hans Mielants.

Mielants: “Onze cultuur is een belangrijke troef: we zijn gekend als een werkgever waar een positieve atmosfeer heerst, waar openheid, creativiteit en vertrouwen centraal staan en waar het nemen van initiatieven sterk wordt aangemoedigd. We bieden ook veel ontwikkelings- en opleidingskansen in binnen- en buitenland én de mogelijkheid om, afhankelijk van je eigen interesses en potentieel, ervaring op te doen en door te groeien in diverse functies en afdelingen. Veel van onze werknemers geven ook aan dat het bijdragen aan een duurzame toekomst een belangrijke motivator is voor hen. We zoeken vandaag talenten die willen bijdragen aan een wereld waar technische innovaties en duurzaamheid centraal staan. Mocht je interesse hebben om mee te werken aan de wereld van morgen, neem dan gerust een kijkje bij onze openstaande vacatures!”Young potentials aan het woord

Young potentials Nicolas Mullier, Eline De Meyer en Lio Van Meerbeeck vertellen wat een carrière bij Air Liquide zo interessant maakt voor hen.

Waarom hebben jullie gekozen voor Air Liquide?

Lio: “Ik wilde absoluut bijdragen aan de energietransitie. Air Liquide heeft duidelijke doelen gesteld op het vlak van decarbonisering en werkt volop aan de uitbouw van de waterstofeconomie. Hierdoor kan ik echt zin geven aan mijn dagelijks werk.”

Nicolas: “Ik wilde graag werken in een multinational met een wereldwijde impact en in een job met een belangrijk maatschappelijk doel. Die vond ik hier, vooral dankzij de grote projecten rond waterstof en decarbonisering.”

Eline: “Ik koos ervoor om hier aan de slag te gaan omdat het een internationaal bedrijf is met veel technische expertise. Daarnaast hebben ze applicaties die klanten in tal van markten helpen om hun energieconsumptie te verminderen. Zo kan ik enorm veel bijleren en me ontwikkelen op meerdere domeinen.”

Wat maakt Air Liquide tot een waardevolle werkgever?

Lio: “Het bedrijf is zeer ambitieus op het vlak van duurzaamheid en het ontwikkelen van oplossingen en technologieën om zijn doelen op dat vlak te bereiken. Bovendien is het een heel internationale werkomgeving. Ik krijg de kans om samen te werken met mensen in verschillende landen en met diverse achtergronden.”

Nicolas: “Ik heb hier een duidelijk doel gevonden. Het bedrijf zet sterk in op het behalen van zijn duurzame doelstellingen. Daarnaast draagt Air Liquide op diverse manieren zorg voor zijn werknemers, met onder meer een gezonde work-lifebalance. Tot slot is het enorm verrijkend om binnen één bedrijf internationaal te kunnen samenwerken met zoveel gelijkgestemden.”

Eline: “Vanuit mijn rol kan ik bijdragen aan een betere toekomst. Door het voorstellen van duurzame oplossingen aan klanten, kunnen zij vervolgens de transitie maken. Ik heb echt het gevoel dat mijn werk een verschil maakt én gewaardeerd wordt. De organisatie zet bovendien sterk in op diversiteit, inclusie en ondersteuning.”

Next article