Skip to main content
Home » Duurzame Chemie » Innovatie: ons ticket naar een duurzame toekomst
Opinie

Innovatie: ons ticket naar een duurzame toekomst

Tine Schaerlaekens DIRECTOR INNOVATION ESSENSCIA

Innoveren, innoveren. Wie zijn best doet, zal excelleren. “Deze remake van een bekend kinderlied zal waarschijnlijk geen wereldhit scoren, het is wel het lijflied van de chemiebedrijven in Vlaanderen”, zegt Tine Schaerlaekens, Director Innovation bij essenscia.

Want investeren in innovatie, dat doen onze Vlaamse chemiebedrijven volop. Om klimaattechnologieën uit te rollen, kringlopen te sluiten en duurzame producten te ontwikkelen. Zelfs meer dan ooit tevoren. Het maakt de chemie- en farmasector zowaar de innovatiekampioen van ons land. En dat is nodig ook, want een duurzame toekomst wordt gemaakt van moleculen. Wist u dat er chemiebedrijven zijn die binnenkort al hun elektriciteit halen uit windenergie op zee? Dat er in onze havens megaprojecten op poten worden gezet om CO2 op te vangen en te stockeren in lege gasvelden in de Noordzee? Dat rookgassen van de industrie kunnen worden omgezet in isolatiemateriaal? Dat kostbare elementen als zink en palladium uit afvalwater worden gerecupereerd alvorens ze opnieuw circulair worden ingezet? Of dat een van de meest duurzame en efficiënte waterstoftechnologieën hier ontwikkeld en geproduceerd wordt? Het is slechts een kleine greep uit alles wat er beweegt in de chemiesector in Vlaanderen om ambitieuze doelstellingen op het vlak van klimaat, energie en circulaire economie te helpen realiseren. 

Wist je dat een van de meest duurzame en efficiënte waterstoftechnologieën ter wereld hier ontwikkeld en geproduceerd wordt?

Innovatienetwerk 

Zulke nieuwe technologieën en toepassingen komen natuurlijk niet uit de lucht gevallen. De chemiebedrijven in Vlaanderen maken namelijk deel uit van een breed vertakt innovatienetwerk. Een mooi voorbeeld daarvan is BlueChem, de incubator in Antwerpen die in slechts enkele jaren is uitgegroeid tot dé hotspot voor innovaties in duurzame chemie. Het is daar dat veelbelovende start-ups werken aan baanbrekende technologieën, samen met universiteiten en internationale spelers. Niet toevallig is BlueChem ook de thuisbasis van Catalisti, de innovatiecluster voor chemie en kunststoffen, en de plek van waaruit het Moonshotprogramma voor klimaatinnovatie van de Vlaamse overheid wordt aangestuurd.

De chemie- en farmasector zijn de innovatiekampioenen van ons land. En dat is nodig ook, want een duurzame toekomst wordt gemaakt van moleculen.

Samen blijven investeren 

Want ook de overheid speelt een belangrijke rol om duurzame innovaties en investeringen aan te moedigen en aan te trekken. Niet in het minst door een ambitieus industriebeleid te voeren waarin innovatie alle kansen krijgt. Niet alleen in het lab, maar ook bij de toepassing ervan in bedrijfsprocessen op industriële schaal. Zonder remmingen, eerder met versnellingen. Al was het maar omdat de hele wereld meekijkt. Laten we dus de handen stevig in elkaar slaan en samen blijven investeren in innovatie. Het is ons ticket naar een duurzame toekomst.

Next article