De vraag naar duurzame en ecologische materialen voor het verbeteren van productieprocessen, het verhogen van verwerkingscapaciteit en efficiëntie was nog nooit zo groot. Paneltim uit Lichtervelde produceert al 25 jaar kunststofpanelen die voor 100% uit gerecycleerd materiaal bestaan. De platen zijn op het einde van hun levensduur recycleerbaar en bieden een meerwaarde in diverse toepassingen.
Paneltim produceert kunststofpanelen via een uniek proces. Het bedrijf spuitgiet eerst halve platen met een celstructuur, die vervolgens per twee aan elkaar worden gelast. Zo ontstaat een rondom gesloten kunststofpaneel dat licht, maar toch ook sterk en stijf is. Vaak wordt het gebruikt om hout, beton of metaal te vervangen in allerlei toepassingen zoals hokafscheidingen, industriële platformen, luchtwassers, vloeistoftanks en zwembaden.
Eigenlijk zit de circulaire gedachte in ons DNA. Zowat de helft van de producten die we jaarlijks produceren, wordt gemaakt van 100% gerecycleerde grondstoffen.
100% gerecycleerd én recycleerbaar
“Door het lichte gewicht van onze panelen en de eenvoudige verwerking ervan verhogen onze klanten hun verwerkingscapaciteit en efficiëntie”, zeggen Koen Stessens (CEO) en Tom Devoldere (Innovation Manager) van Paneltim. “Duurzaamheid wordt voor hen een steeds belangrijker verkoopsargument. Onze panelen zijn hol en dus gebruiken wij minder kunststof dan bijvoorbeeld massieve kunststofplaten.”
“Eigenlijk zit de circulaire gedachte in ons DNA. Zowat de helft van de producten die we jaarlijks produceren, zijn van 100% gerecycleerde grondstoffen. Die zijn afkomstig van allerlei kunststofitems die onze partners vermalen.” Paneltim liet het productieproces voor deze recypanelen onafhankelijk auditeren en behaalde het QA-CER-certificaat. “Zo garanderen we de duurzaamheid van onze producten. Bovendien zijn al onze panelen, ook die gemaakt werden van nieuwe grondstoffen, 100% recycleerbaar. We gebruiken enkel zuivere en hoogwaardige polypropyleen, zonder daar vezels of vulstoffen aan toe te voegen”, klinkt het.
Reductie van voetafdruk door de keten heen
Werkgroepen binnen Paneltim namen de productieketen onder de loep. “Door transporten te optimaliseren en vrachtwagens zo vol mogelijk te laden, zorgen we voor minder verplaatsingen en dus minder CO2-uitstoot. In de productie slagen we erin om restmaterialen te hergebruiken als gerecycleerde grondstof voor nieuwe recypanelen. Zelfs het stof dat vrijkomt bij het vermalen en recupereren van reststukken vangen we op om opnieuw in te zetten in onze productie. We proberen ook zo veel mogelijk energie die nodig is voor onze productie te genereren met eigen zonnepanelen. We zijn ervan overtuigd dat we met slimme technologieën in de toekomst in staat zullen zijn om recypanelen te kwalificeren zodat ze ook in strikt gereguleerde toepassingen ingezet kunnen worden”, besluiten Stessens en Devoldere.