Kleine afwerkingsproducten met de grootste mogelijke impact: dat zijn de lijmen, mastieken en PU-schuimen die Soudal ontwikkelt. Met hun focus op het verduurzamen van hun productieprocessen, materialen en verpakkingen helpt het bedrijf de energieneutrale bouw van de toekomst mee in de steigers te zetten.
Soudal is thuis in de bouw: als voegtoepassing, lijm of aansluiting bevinden hun producten zich altijd tussen twee bouwmaterialen in. Waar het chemische bedrijf – wereldwijd actief met 75 filialen en 25 productievestigingen – vroeger vooral keek naar zijn materiaalgebruik in termen van veiligheid en indoor air quality, levert het nu ook grote inspanningen om deel uit te maken van oplossingen voor de klimaatproblematiek. Dat doet het in zijn materialen, door het gebruik van recyclaat of bestanddelen van biologische oorsprong, en in zijn verpakkingen, die deels vervangen worden door verpakkingen met PCR (post consumer recyclaat) plastics.
Duurzaamheidsstrategie op meerdere fronten
“Als groeibedrijf investeren we continu”, stelt Luc Thys, Group Director Marketing & R&D. “Daardoor hebben we voortdurend de mogelijkheid om nieuwe productielijnen en -gebouwen neer te zetten met de meest actuele energiezuinige technieken en milieuvriendelijke materialen. In Turnhout wordt eind dit jaar ‘Plant 5’ in gebruik genomen: dat gebouw wacht een BREEAM outstanding score, vermits alle verwarming en koeling voor de productieprocessen gebeurt via geothermie en warmtepompen. Daarnaast hebben we een windturbine geïnstalleerd en hebben we ook drie zonnepanelenparken liggen.” Bijkomend focuspunt in de Soudal-duurzaamheidsstrategie is het voorzien in opleidingen wereldwijd. “De producten die wij ontwikkelen, garanderen een perfecte luchtdichtheid en blijvende isolerende functie, twee stokpaardjes van de passiefbouw van de toekomst. Voorwaarde is uiteraard dat de vakmensen exact weten hoe ze onze producten moeten plaatsen en toepassen. Onze opleidingen wereldwijd zijn dan ook zeer gegeerd, mede omdat de verantwoordelijkheid van de aannemer inzake uitvoering vandaag nog zoveel groter geworden is”, aldus Thys.
Onze producten garanderen een perfecte luchtdichtheid en blijvende isolerende functie, twee stokpaardjes van de passiefbouw van de toekomst.
Perfecte isolatie, ook na dertig jaar
“Omdat systeemdenken voor ons essentieel is, toetsen we voortdurend af met systeemgevers, zoals raamfabrikanten, isolatieproducenten, enz. Het gaat om mensen in de bouwsector die niet onze klant zijn, maar hun producten wel samen met de onze gebruiken. Door blijvend te investeren in innovaties maken we onze producten te allen tijde compatibel met die van hen: zo pragmatisch en haalbaar tegelijk kan een duurzaamheidstrategie zijn. Tests wezen onlangs uit dat onze PU-schuimen na dertig jaar nog steeds perfect isoleren: daar mogen we terecht fier op zijn.”