Het recycleren en recupereren van organische solventen en specialty chemicals biedt heel wat economische en duurzame voordelen en past perfect binnen de circulaire economie van de toekomst. Meer uitleg door Jelle Schoofs (CEO) en Geert Vermeulen (R&D manager) van DNCP.
Hoe draagt DNCP bij aan een duurzamere maatschappij?
Schoofs: “Met onze distillatietechnologieën kunnen wij solventen die reeds gebruikt zijn in een chemisch, farmaceutisch of ander proces minstens hun initiële zuiverheid teruggeven. Hierdoor kunnen ze opnieuw worden gebruikt in exact dezelfde toepassing. De hoeveelheid benodigde energie en dus de CO2-voetafdruk zijn vele malen lager voor zo’n gerecycleerd solvent dan voor de productie van een virgin solvent. Zo bieden we al meer dan 45 jaar een voordelige én 100% circulaire oplossing aan onze klanten. Dankzij onze dichte nabijheid bij klanten zorgen we bovendien voor een korte en zekere supply chain. Hierdoor maken we onze klanten minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers, verkorten we de lead time en bieden we hen meer prijsstabiliteit in een steeds volatielere grondstoffenmarkt.”
Vermeulen: “In het slechtste geval kunnen we een opbrengst van 80% garanderen op de aangeleverde moleculen, maar vaak kunnen we zelfs meer dan 90% van de materialen recupereren. Hierdoor moeten klanten slechts een kleine fractie van nieuwe materialen toevoegen aan hun proces om te kunnen blijven produceren.”
We maken onze klanten minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers, verkorten de lead time en bieden hen meer prijsstabiliteit in een volatiele grondstoffenmarkt.
Hoe slagen jullie erin om voor iedere omgeving zo’n hoge opbrengst te realiseren?
Vermeulen: “De sleutel voor ons succes in de farmaceutische sector is dat we er met onze installaties in slagen om uit afvalstromen terug volledig zuivere solventen te recupereren die evenwaardig zijn aan virgin materiaal. Om daartoe te kunnen komen, ontwikkelen we installaties volledig op maat van hun proces en hun afvalstroom. Daarnaast bieden we ook multipurpose installaties aan die in een brede waaier van omgevingen kunnen worden ingezet.”
Wat brengt de toekomst?
Schoofs: “Samen met onze klanten kijken we bij welke afvalstromen er nog een potentieel is om solventen te recycleren en recupereren, maar waar dat vandaag nog niet mogelijk is. In dat kader trachten we onze installaties verder te ontwikkelen en uit te breiden zodat zij in de toekomst ook zullen kunnen worden ingezet voor die meer complexe afvalstromen. Daarnaast werken we ook aan volledig andere technologieën die nieuwe mogelijkheden bieden. In het kader van ons ambitieus groeiplan dat we samen met hoofdaandeelhouder Soudal hebben opgesteld, zoeken we intussen volop talenten met een passie voor chemie en techniek die overtuigd zijn van het potentieel van zulke duurzame oplossingen.”