Home » Duurzame Chemie » Vlaanderen krijgt eerste specialty bioplastics site ter wereld
Duurzame Chemie

Vlaanderen krijgt eerste specialty bioplastics site ter wereld

In samenwerking met
Stefaan De Wildeman, oprichter B4PLASTICS.
In samenwerking met
Stefaan De Wildeman, oprichter B4PLASTICS.

Stefaan De Wildeman gaf enkele jaren geleden zijn rol als professor op om in Vlaanderen een specialty bioplastics productie uit te bouwen via B4PLASTICS. Dankzij die ambitieuze sprong komen intussen de sterkste afbreekbare materialen ter wereld uit Vlaanderen.

Tekst: Joris Hendrickx

We geloven dat de meeste plastics voor een duurzame wereld nog moeten worden uitgevonden.

De plastics van de toekomst zijn sterk en toch afbreekbaar.“We geloven dat de meeste plastics voor een duurzame wereld nog moeten worden uitgevonden”, vertelt De Wildeman. “De huidige plastics zijn doorgaans fossiel van oorsprong en niet bioafbreekbaar, terwijl ze systematisch in het milieu terechtkomen. Als productleider tonen we de wereld daarom welke nieuwe producten er kunnen worden gemaakt die sterkte en afbreekbaarheid op unieke wijze combineren.”

Pionierswerk uit Vlaanderen

“B4PLASTICS is een polymeer architectuurbedrijf, wat wil zeggen dat we polymeren op maat designen en opschalen, sneller en accurater dan tot nog toe mogelijk was. We beschikken daarvoor over een inhouse pilootfabriek voor de validatie en certificatie van testhoeveelheden”, klinkt het. “We beheren ook de grootste bibliotheek ter wereld aan lokale en hernieuwbare bouwstenen en polymere materialen. Als ‘architect’ gaan wij daar dan vervolgens mee aan de slag om applicaties op maat te maken, waarmee we klanten een voorsprong geven op het vlak van de best gecontroleerde afbreekbaarheid en recycleerbaarheid.”

Eerste specialty bioplastics site ter wereld

De Wildeman: “We brengen onze nieuwe materialen in drie stappen naar de markt. In de eerste ‘screen’-fase zetten we een polymeer design om naar prototype sample materialen. Wanneer die goed worden bevonden, schalen we deze in de ‘scale’-fase op met testen bij gevestigde merken. Indien dat succesvol is, gaan we over naar ‘supply’. Ons doel op dat vlak is om in Vlaanderen de eerste specialty bioplastics site ter wereld uit te bouwen.”

Had Vlaanderen in de gouden eeuw lakenhallen, dan willen wij in de groene eeuw de nieuwe biomaterialenhallen bouwen.

Fenomenale groei

“In drie jaar is B4PLASTICS gegroeid van een eenmansbedrijf tot een team van vijftien hoogopgeleide en operationele personen. We zijn daarmee een van de snelst groeiende biomaterialenbedrijven ter wereld en mogen intussen allerlei gevestigde merken bedienen die elke Vlaming in huis heeft. We kunnen rekenen op een stevig R&D-budget met meer dan 75 partners in uiteenlopende domeinen: van visnetten tot cosmetica.”

“Sinds april 2020 hebben we een eigen polymeer architectuurlabo, en nog voor deze zomer zullen we een nieuw biotechlabo openen. Had Vlaanderen in de gouden eeuw lakenhallen, dan willen wij in de groene eeuw de nieuwe biomaterialenhallen bouwen”, laat De Wildeman zich ambitieus en vol verwachting ontvallen.

Next article