Skip to main content
Home » Future of Food » Duurzame en winstgevende voedselproductie met AI
Future of Food

Duurzame en winstgevende voedselproductie met AI

in samenwerking met
in samenwerking met

Bij voedselproductie ontstaat vaak restafval, terwijl dat grotendeels te vermijden is. Dat is niet alleen jammer qua duurzaamheid, het kost bedrijven ook handenvol geld. De Gentse startup Polysense tackelt dat probleem met intelligente technologie.

Yarne De Munck,
Polysense-CEO

In Europa wordt er bij de productie van voedsel tonnen aan grondstoffen verspild. “Het probleem is dat er heel veel variatie in grondstoffen is wanneer voedsel gemaakt wordt, maar dat er tegelijk ook zeer strenge kwaliteitseisen zijn waar het afgewerkte voedsel aan moet voldoen. Dat resulteert in veel afval en overschot”, zegt Polysense-CEO Yarne De Munck.

Door de schiltijd te optimaliseren op basis van het aantal tonnen aardappelen per uur, kan de opbrengst aanzienlijk stijgen en de afvalstroom sterk worden beperkt.

De Munck geeft een voorbeeld: aardappelen komen in alle formaten en diktes. Toch krijgen ze vaak een “standaard schiltijd” waardoor regelmatig te veel aan aardappel wordt verwijderd. Door de schiltijd te optimaliseren op basis van de aardappelkwaliteit, kan de opbrengst aanzienlijk stijgen en de afvalstroom sterk worden beperkt.

“Het heeft er ook mee te maken dat operatoren tegenwoordig te weinig gespecialiseerde kennis hebben om goed met het probleem om te gaan”, aldus De Munck. “Vroeger stonden er echte bakkers aan de band bij de industriële bakkerijen. Nu volgen operatoren standaarden en referenties, maar tussen hen kan de subjectiviteit oplopen tot ruim 45%.”

Polysense lost dit probleem op door, wat zij noemen, “operational intelligence” aan de productie toe te voegen. Door camera’s en AI software te laten samenwerken met de data van de productielijn, kunnen de machines optimaal afgesteld worden. “Zo wordt er voortdurend aan quality control gedaan, in plaats van pakweg om het uur een batch naar een labo te sturen”, zegt De Munck.

De aanpak is duidelijk succesvol. Op drie jaar groeide Polysense van drie naar vijfentwintig medewerkers en het bedrijf is al in vijf landen actief, in de aardappelindustrie, in groenten en fruit en in industriële bakkerijen. “Expansie staat hoog op onze agenda, we zijn bijvoorbeeld actief aan het kijken naar de VS, Canada en Saoedi-Arabië.” 

Next article