Skip to main content
Home » Future of Food » Een blik op de toekomst van onze voeding
Future of Food

Een blik op de toekomst van onze voeding

De voedselproductie is een van de meest strategisch en economisch belangrijke sectoren in Europa. Om die positie te houden en een zo groot mogelijke beschikbaarheid te garanderen van gezonde, duurzaam verkregen voeding, is innovatie van levensbelang.

EIT Food, het innovatieagentschap voedsel van de EU, stimuleert deze innovatie. Op het NextBite-evenement, midden oktober, wordt die ambitie concreet.

EIT Food is een spin in een web van universiteiten, onderzoeksinstellingen en voedingsproducenten en heeft als doel om innovatie rond voeding momentum te geven. “Dat gaat héél breed”, zegt Chief Partnership Officer Viktoria de Bourbon de Parme. “Van tech-oplossingen over gezondere voeding en gewassen telen met minder milieuschade tot en met het verminderen van voedselverspilling en het garanderen van een eerlijke vergoeding voor boeren.”

EIT Food heeft zo’n 200 actieve leden in heel Europa, maar staat in contact met honderden startups, kenniscentra, universiteiten en grote en kleine producenten. “Het gaat ons niet om onderzoek voor het onderzoek”, zegt Viktoria. “We willen oplossingen helpen ontwikkelen die écht een verschil maken en die snel marktklaar gestoomd kunnen worden.”

Op 15 en 16 oktober organiseert EIT Food in Brussel zijn evenement NextBite, dé ontmoetingsplaats voor iedereen die met gezonde, duurzame voeding bezig is. “Er komt een plejade aan sprekers praten over innovatie door AI, upcycling, alternatieve proteïnes, functionele voeding, biotech, regeneratieve landbouw…noem maar op. Een andere trekpleister is de Startup Village, waar 80 jonge bedrijven hun nieuwste innovaties voorstellen.”

Een daarvan is het Gentse Koppie, dat koffie maakt van gefermenteerde erwten. Handig, nu de koffiebonenoogst onder druk staat door de klimaatverandering, maar de vraag naar koffie tegelijk explodeert. Ook Aqvita is aanwezig, zij ontwikkelen technologie om kraantjeswater te verrijken met magnesium en calcium. Een ander mooi voorbeeld is B-COS, spinoff van de UGent die via fermentatie speciale koolhydraten maakt om planten weerbaarder te maken tegen ziektes.

“Mis zeker ook de testkeuken niet”, geeft Viktoria nog mee. “Professionele chefs zullen er koken met de ingrediënten van de startups en iedereen mag komen proeven.”


Next Bite, 15-16 oktober, Tour & Taxis – Gare Maritime, Brussel.

Next article