Met een specifiek onderwijsaanbod op maat van professionals die levenslang willen blijven leren, speelt Artevelde Academy in op de actuele noden van het werkveld en de enorme vraag naar flexibele en gerichte opleidingen.
Tekst: Joris Hendrickx
“Jezelf blijven bijscholen, is in de eerste plaats goed voor je kansen op de arbeidsmarkt: je blijft wendbaar en inzetbaar omdat je nieuwe vaardigheden aanleert”, vertelt Ingrid Verbanck, hoofd Levenslang Leren Expertisenetwerk Communicatie, Media en Design aan de Arteveldehogeschool. “Maar onderzoek wijst ook uit dat mensen zich dan beter in hun vel voelen: ze zijn zelfzekerder en ook mentaal blijven ze jong en fit. Bovendien is het een uitgelezen kans om in contact te komen met professionals die er dezelfde interesses op nahouden.”
Uitgebreide expertise en infrastructuur
De zeven expertisedomeinen van Artevelde Academy (Business & Management / Coaching & Begeleiding / Communicatie, Media & Design / Gezondheid & Zorg / HR & Leiderschap / Mens & Samenleving / Onderwijs) sluiten aan bij de bacheloropleidingen van Arteveldehogeschool.
Verbanck: “We beschikken daar al over enorm veel inhoudelijke expertise. Bovendien hebben onze mensen ook heel wat ervaring in het overbrengen van die kennis en het ondersteunen van het leerproces. Van daaruit ontwikkelen we samen met het werkveld een specifiek aanbod voor professionals.” Daarnaast is ook de infrastructuur reeds aanwezig. Dat gaat niet enkel over de lokalen, maar ook over een online leerplatform met heel wat mogelijkheden rond kennisclips, leerpaden, enz. “Hierdoor kunnen we onze leerinhoud voor een groot stuk op maat aanbieden en kunnen de cursisten op eigen tempo en initiatief een deel van de leerinhoud verwerken.”
Specifiek concept en aanbod op maat
“Zij-instromers, werkstudenten en mensen die zich willen reskillen of upskillen hebben specifieke noden en vergen dus een ander onderwijsconcept en een ander aanbod dan de bachelor- en graduaatstudenten van Arteveldehogeschool”, vult hoofd Onderwijsbeleid Dries Vanacker aan. “Zij willen meer flexibiliteit en een aanbod op maat. We krijgen zelfs regelmatig de vraag vanuit organisaties om op maat van een specifieke nood binnen hun organisatie een aanbod samen te stellen voor een specifiek team.”
“Door de groeiende krapte op de arbeidsmarkt kunnen organisaties niet anders dan hun eigen mensen de skills en competenties bij te brengen. Vanuit onze bacheloropleidingen houden we een heel nauw contact met het werkveld. We vragen ook echt hun input”, legt Verbanck uit. “Zo kunnen we in ons aanbod rond levenslang leren snel inspelen op een veranderende vraag omdat we de nodige specialismen snel weten te vinden en in te zetten.”