Home » Industry 4.0 » Technologie en werkbaar werk? Een topcombo
Biotech

Technologie en werkbaar werk? Een topcombo

In heel Vlaanderen stellen specialisten, met steun van de Vlaamse overheid, hun expertise ter beschikking in industrie 4.0-proeftuinen. In deze drie proeftuinen ontdek je hoe technologie het leven van je medewerkers vergemakkelijkt. Aan jou om een afspraak te maken!

Tekst: Joris Hendrickx

Fabian Di Fiore

Professor

UHasselt

Werkinstructies door een hightech bril

Proeftuin ‘AR/MR in labo- en procesomgevingen’

“Onze proeftuin onderzoekt hoe augmented reality (AR) en mixed reality (MR) procesoperatoren en laboranten kunnen ondersteunen”, vertelt professor Fabian Di Fiore van de UHasselt. “In de eerste plaats informeren we kmo’s over welke technologie al bestaat. Bij concrete vragen werken we iets op maat uit, of verwijzen we door naar een technologieaanbieder.”

“Voor de maakindustrie bouwen we een demo die via een mixed reality-bril interactieve hologrammen en werkinstructies toont over hoe een machine moet worden geassembleerd. Het zal ook mogelijk zijn om het systeem te laten controleren of alles correct gebeurt.”

“Voor de voedingsindustrie bouwen we een tweede demonstrator die een virtuele basisopleiding  geeft over hygiëne en veiligheid. Met de derde demo richten we ons op de biotech. Daar circuleren enorm veel ingrediënten en processen. Onze demo toont de operator via AR wat nodig is voor een bepaalde handeling en wat de eigenschappen en risico’s zijn van een product.”


Niki Cauberg

Afdeling Digitale Bouw

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

Virtuele assistent op de bouwwerf

Proeftuin ‘ConstructionSite Vision’

“Met virtual reality (VR) kunnen ingenieurs en architecten al tijdens het ontwerp inzicht krijgen in het ontwerp, de ruimte en materialen beleven, varianten tegen elkaar uitzetten en bouwknopen in detail bekijken en bespreken”, weet Niki Cauberg, van de afdeling ‘Digitale Bouw’ van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf. “Dit gebeurt virtueel met behulp van digitale modellen. Zo kunnen beslissingen sneller genomen worden, wat bijdraagt tot een vlot en foutloos bouwproces.”

“We gebruiken mixed en augmented reality om een virtueel model te projecteren op de werf. Voor iedere bouwfase worden bijvoorbeeld de volgende stappen getoond, zodat iedereen ziet wat er moet gebeuren en waar rekening mee moet worden gehouden. AR is ook interessant voor het ondersteunen van onderhoudsmensen, bijvoorbeeld met gegevens over een technische installatie.”


Shirley Elprama

Senior Onderzoeker

imec – SMIT – VUB

Samenwerken met robot-collega’s

Proeftuin ‘Collaboratieve werkcel 4.0’

 “In onze proeftuin hebben we een demo gebouwd met een collaboratieve robot”, vertelt Shirley Elprama, senior onderzoeker bij imec-SMIT-VUB. “Deze nieuwe generatie robots is geschikt om veilig samen te werken met mensen. Een collaboratieve robot kan via sensoren aanraking voelen en stopt meteen wanneer je contact maakt.”

“Mijn collega’s hebben deze robot zodanig geprogrammeerd dat hij met een operator kan samenwerken om een lichtknop te assembleren. Sommige taken, zoals het vasthouden van objecten, gebeuren door de robot, terwijl een operator de handelingen doet waar hij beter in is. Een projectiesysteem monitort de bewegingen van de operator en projecteert werkinstructies. We bestuderen aan de hand van een vragenlijst ook de bereidheid van operatoren om met zo’n robot samen te werken.”

Meer info over deze en andere proeftuinen? Surf naar  www.industrie40vlaanderen.be

Next article