Home » Industry 4.0 » Vlaanderen wijst maakbedrijven de weg
digitalisering

Vlaanderen wijst maakbedrijven de weg

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Innovatie

“Industry 4.0 is voor de Vlaamse economie en bedrijven een cruciale sleutel om in de toekomst competitief te blijven”, zegt Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits.

“We willen er dan ook voor zorgen dat onze Vlaamse maakbedrijven deze sneltrein niet missen door de kansen en mogelijkheden van digitalisering en technologisering maximaal te exploreren en open te stellen.”

Die mogelijkheden zijn bovendien eindeloos:cobots die het fysieke werk van de werknemer niet alleen werkbaarder maken maar ook zijn stressniveau monitoren, levensechte praktijkopleidingen via virtual, augmented en mixed reality, machines die zichzelf onderhouden via slimme sensoren en algoritmes, landbouwbedrijven die hun productieprocessen optimaliseren dankzij artificieel intelligente tractors, noem maar op.

De doorgedreven digitalisering en connectiviteit van vandaag zorgt voor ontelbare nieuwe manieren van produceren, nieuwe producten en nieuwe businessmodellen. Meestappen op de sneltrein van industry 4.0 betekent niet alleen bedrijven hier houden, maar ook economisch meerwaarde creëren, arbeid toegankelijker en duurzamer maken en bijdragen tot het oplossen van actuele uitdagingen.

Vijf pijlers

De Vlaamse industrie doet het niet slecht wat betreft digitalisering en de implementatie van industry 4.0-technologieën. Maar als we deze gunstige uitgangspositie willen behouden, moeten we blijven investeren. De Vlaamse overheid kiest daarom resoluut voor industry 4.0, onder meer via het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) met een aanpak gebaseerd op vijf pijlers: communicatie, onderzoek, skills, internationalisering en de bredere toepassing door bedrijven.

Meestappen op de sneltrein van industry 4.0 betekent niet alleen bedrijven hier houden, maar ook economisch meerwaarde creëren, arbeid toegankelijker maken en bijdragen tot het oplossen van actuele uitdagingen.

Zo zijn er voor bedrijven zeventien proeftuinen operationeel verspreid over heel Vlaanderen,  een investering van acht miljoen euro, die onze maakbedrijven in contact brengen met de nieuwste technologieën en concepten. Van do’s en don’ts bij het werken met drones, tot infosessies over training met behulp van virtual reality, het integreren van sensoren in machineparken tot het ‘smart’ maken van fysieke producten. Halfweg 2019 hadden al meer dan 3.500 bedrijven gebruikgemaakt van het aanbod.

Inzetten op sensibilisering en ondersteuning

Maar er zijn ook tal van andere initiatieven zoals de ‘Industrie 4.0 Wegwijzer’. Deze tool brengt bedrijven in enkele muisklikken in contact met alle expertise die de Vlaamse universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra te bieden hebben op het vlak van industry 4.0. Want we willen de komende jaren maximaal inzetten op sensibilisering en ondersteuning van bedrijven.

De focus ligt daarbij op de spreiding van kennis en de samenwerking tussen bedrijven en kennisleveranciers. Die focus geldt trouwens breder dan enkel industry 4.0. De komende jaren wil ik als minister van Economie en Innovatie sterk inzetten op O&O, op innovatie, maar evenzeer op de valorisatie en toepassing ervan in de brede samenleving. Artificiële intelligentie en cyberveiligheid zijn daarbij twee cruciale domeinen.

Daarom lanceren we in het voorjaar een nieuw digitaal platform waar onderzoekers en bedrijven, maar ook het brede publiek terechtkunnen voor informatie en inspiratie. Want digitalisering gaat over innovatie, productie en infrastructuur, maar ook over competenties en regelgeving. Anno 2020 zijn in Vlaanderen de vruchtbare humus, de noodzakelijke voedingstoffen en de nodige expertise en kennis aanwezig om samen met alle betrokkenen van Industrie 4.0 een bloeiend succesverhaal te maken. Ik wil daar de komende jaren vanuit mijn bevoegdheden alvast ten volle de schouders onderzetten.

Next article