Home » Innovatie » De cloud als motor voor de digitale transformatie
innovatie

De cloud als motor voor de digitale transformatie

In samenwerking met
In samenwerking met

De cloud is voor bedrijven een manier om sneller commerciële resultaten te boeken en operationele doeltreffendheid te bereiken.

Texte : Olivier Clinckart

Thomas Dallemagne

AWS-expert

Micropole

Wim Haedens

directeur van het Microsoft Analytics Centre of Excellence

Micropole

Snelle implementatie, maximale beveiliging, stabiliteit en conformiteit … de cloud zorgt voor een radicale verandering in de manier waarop IT-middelen worden gebruikt. Volgens Thomas Dallemagne, AWS-expert bij Micropole en directeur van Lucy in the Cloud, “versnelt de cloud de digitale transformatie op een ongeziene manier, zowel wat financiële resultaten als wat de ROI betreft.”

Wim Haedens, directeur van het Microsoft Analytics Centre of Excellence bij Micropole, zegt dat “de cloud ervoor zorgt dat we meer op het zakelijke kunnen richten, en dat we minder bezig hoeven te zijn met het technische. Vandaag de dag is digitalisering voor de meeste organisaties een prioriteit, maar ze vragen zich vaak af hoe ze die moeten implementeren. Wij willen hen helpen een datagestuurde organisatie te worden en hun laten zien dat de cloud hierbij een essentiële stap is.”

Innovatiemogelijkheden

“Machine learning en kunstmatige intelligentie (AI) bieden enorm veel mogelijkheden”, klinkt het bij Th. Dallemagne. “In de telecomsector kan de technologie bijvoorbeeld worden gebruikt om, in geval van netwerkstoring, te voorspellen of een klant is getroffen. Die klant kan dan proactief een compensatie krijgen. In de gezondheidszorg kan ze dan weer worden gebruikt om chronische ziekten te voorspellen. De kracht van de cloud is vrijwel onbeperkt als het erom gaat modellen voor machine learning te trainen en voorspellingen te doen.”

Zowel op zakelijk, financieel als operationeel vlak zijn de mogelijkheden enorm. Zo is W. Haedens ervan overtuigd dat data modernisering de basis vormt van elke digitale transformatie. “Gegevens op zich zijn niet waardevol. Wat waardevol is, is wat ermee kan worden gedaan: hoe kan een proces worden opgezet, hoe kan er kennis uit worden afgeleid en hoe kan het worden toegepast.”

Concrete toepassingen

Bij Micropole zijn er legio voorbeelden van succesvolle transformaties naar de cloud: “Een cruisebedrijf is een project gestart om de gegevens van zijn schepen te exploiteren. In dit verband wil het kunnen voorspellen wanneer er storingen optreden en wanneer er best revisies uitgevoerd worden. Een ander voorbeeld is dat van een grote Belgische telecomoperator, die ons carte blanche heeft gegeven. We hebben al hun gegevens naar de cloud gemigreerd (700 TB, 400 use cases in 4 jaar!) en zo hun organisatie met succes getransformeerd. Bovendien hebben we hun medewerkers opgeleid in best practices.”

Next article