Home » Innovatie » Fiscale stimuli houden R&D in België
Innovatie

Fiscale stimuli houden R&D in België

In samenwerking met
In samenwerking met

Om competitief te blijven en investeringen in R&D in België te houden, zijn sterke, efficiënte maar vooral ook duidelijke fiscale maatregelen ter ondersteuning van onderzoekers in loondienst cruciaal. Meer uitleg door Alexandre Gangji (CEO), Christoph Van de Wouwer (Tax Director) en Sid Luyckx (R&D Director) van Leyton Benelux.

Tekst: Joris Hendrickx

Alexandre Gangji

CEO

Leyton

Onduidelijkheid en inconsistentie in fiscale stimuli voor innovatie

Van de Wouwer: “Onze Belgische wetgeving rond de fiscale stimuli voor innovatie zit bijzonder ingewikkeld in elkaar. Bijgevolg is er nood aan zowel fiscale als wetenschappelijke expertise om deze fiscale stimuli op een correcte manier toe te passen.”

Gangji: “De vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing is een efficiënte maatregel, maar helaas blijft het vaak erg onduidelijk voor bedrijven wat het is en hoe zij het kunnen gebruiken. Daarbovenop verschillen de interpretaties hierover ook nog eens per regio.”

Luyckx: “Heden is er nood aan duidelijkheid omtrent de definitie van R&D, aangezien hierover zeer veel discussies aan de gang zijn tussen de administratie, BELSPO en de ondernemingen.”

Nood aan duidelijkere communicatie

Gangji: “Zowel bij de innovatieaftrek, de investeringsaftrek als de vergoeding in auteursrechten is er nood aan duidelijkere communicatie, meer transparantie en een geoptimaliseerde toegankelijkheid.”

Fiscale maatregelen zijn een belangrijke voorwaarde voor bedrijven om te blijven investeren in R&D in België, en zelfs om in België te blijven.

Van de Wouwer: “Onze buurlanden staan wat dat betreft veel verder. Hoe minder informatie er wordt gegeven, hoe meer twijfel, discussies en frustraties er zullen zijn. Door alle onduidelijkheid en onzekerheid over het al dan niet verkrijgen van fiscale stimuli beslissen sommige bedrijven zelfs om investeringen uit te stellen. De uiteindelijke jaarlijkse kostprijs van investeringen in R&D is voor hen gewoon té onzeker geworden. Zo wordt innovatie in België afgeremd.”

Fiscale stimuli nog belangrijker door corona

Luyckx: “Ondanks de coronacrisis hebben nog niet veel bedrijven hun R&D-intensiteit verminderd, en dat is net dankzij de overheidssteun. Bedrijven rekenen daar echt op om hun onderzoek te kunnen financieren.”

Gangji: “In de huidige crisiscontext zijn de toegang tot zulke steunmaatregelen, een consequente interpretatie én een duidelijke communicatie daarrond dus nóg belangrijker geworden. Deze maatregelen zijn een belangrijke voorwaarde voor bedrijven om te blijven investeren in R&D in België, en überhaupt zelfs om in België te blijven.”

Next article