Skip to main content
Home » Investeren & Beleggen » Finfluencers Charlotte en Cédric geven tips voor jonge investeerders
Investeren & Beleggen

Finfluencers Charlotte en Cédric geven tips voor jonge investeerders

Charlotte Vanbrabander, AUTEUR #FIRE & Cédric Proost, AUTEUR ‘JE BENT JONG EN JE WILT... BELEGGEN’

Beleggen is dé manier om je koopkracht te behouden en te versterken, maar er komen ook heel wat valkuilen bij kijken. Om die reden schreven finfluencers Charlotte en Cédric elk een boek over beleggen én maakten ze samen met gastheer Maarten Vancoillie (Qmusic) een podcast voor jonge investeerders.

Foto: PHOTONEWS

Wat is jullie gouden tip voor jonge investeerders? 

Cédric Proost, auteur van het boek ‘Je bent jong en je wilt… beleggen’: “Mijn eerste tip is dat je moet starten met je voldoende te verdiepen in de bedrijven waarin je wil investeren. Het is belangrijk om te weten hoe zij in elkaar zitten en waar ze naartoe gaan. Bekijk ook welke beleggingsproducten er bestaan, wat de risico’s daarvan zijn, of dat overeenkomt met jouw beleggingsprofiel, enz. Als je zelf risicoschuw bent, is het bijvoorbeeld geen goed idee om te investeren in crypto.” 

Achteraf gezien besef ik dat het cruciaal is om je als beginnende belegger eerst goed te informeren.

Maarten Vancoillie.

Charlotte Vanbrabander, auteur van het boek #FIRE: “Daarnaast is het cruciaal om op lange termijn te beleggen en jezelf niet wijs te maken dat je er snel rijk mee kan worden. Een koers gaat ook nooit in een rechte lijn omhoog. Wat je risicoprofiel ook is en in welke activaklasse je ook investeert, je zal door het traject heen verschillende crashes meemaken. Je kan je daar dus best ook mentaal op voorbereiden. Veel beginnende beleggers maken de fout om bij de minste daling onmiddellijk te verkopen. Je eerst verdiepen in de werking van de beurs, wat je ervan kan verwachten en welke volatiliteit normaal is, is dus zeker aan te raden. Stel ook voor jezelf een langetermijnplan op waarbij je duidelijk je doelstellingen bepaalt en – ik kan het niet genoeg herhalen – wees voorbereid op een hobbelig parcours.” 

Waarom is het belangrijk om te blijven volhouden wanneer het minder gaat? 

Charlotte: “Crisissen zorgen vaak voor opportuniteiten en vormen dus een mooi moment om te starten met beleggen. Het psychologische aspect doet echter veel mensen de das om: velen willen kopen wanneer het goed gaat en schuwen de beurs wanneer het minder gaat.” 

Cédric: “Beleggen is zoals een marathon: de grootste prijzen verdien je aan de meet. Veel mensen zijn tijdens corona gestart met beleggen zonder de intentie om dat heel lang te doen. Er komt dan ook heel wat bij kijken: je moet je blijven informeren en je dient regelmatig nieuwe keuzes te maken of bij te sturen. Volhouden is dus de boodschap. Wie dat kan, zal er op lange termijn het meeste aan verdienen. Je moet intussen ook continu blijven bijleren over nieuwe producten, opties en bedrijven.”

Crisissen zorgen vaak voor opportuniteiten en vormen dus een mooi moment om te starten met beleggen.

Charlotte Vanbrabander.

Sommige analisten voorspellen dat er een nieuwe recessie aankomt. Heeft zoiets een invloed op jullie beleggingsstrategie?

Cédric: “Best bouw je gewoon een beleggingsportefeuille op die recessieproof is. Als er dan een recessie is, hoef je niet veel te wijzigen. Er zijn uiteraard wel bedrijven die beter of stabieler presteren tijdens economisch slechtere periodes, maar daar moet je op dat moment geen aandelen meer van kopen, want dan ben je vaak al te laat.” 

Charlotte: “Zelf koop ik geen andere aandelen afhankelijk van of we ons in een crisis bevinden of niet. Ik bouw eerder een langetermijnportefeuille op. Dat is ook voor startende beleggers het veiligste. Je kan dan gerust wat risico nemen omdat je profiteert van een lange horizon.” 

Wat zijn de grootste misverstanden over beleggen? 

Cédric: “De emoties die continu komen kijken bij beleggen heb ik aanvankelijk toch onderschat. Dat geldt zowel voor verlies als voor winst: verkoop je dan best om je winst te verzilveren of zou het aandeel nog kunnen doorstijgen? Dat zijn altijd spannende keuzes. Als je echter over een langere periode uitzoomt naar de koers van grote bedrijven, dan zal je zien dat een maand vroeger of later kopen helemaal niet zoveel invloed heeft op je uiteindelijke winst. Het is natuurlijk mogelijk om een aandeel op een goed moment te kopen en dan iets meer rendement te halen, maar dat lukt zeker niet altijd.” 

Charlotte: “Sommigen beweren dat ze je kunnen helpen om de beurs te verslaan. Zoiets bestaat niet en mag ook niet de ambitie zijn. Met bijvoorbeeld de S&P 500 haal je al heel mooie rendementen die dubbel zo hoog zijn als de fondsen die je kan kopen bij commerciële banken. Toch durven veel mensen enkel beleggen bij de bank omdat ze denken dat ze te weinig kennis hebben. Een onderzoek van AG Insurance heeft bovendien aangetoond dat mensen die via hun werk een groepsverzekering hebben van 3% in combinatie met een wettelijk pensioen nog steeds 30% moeten inboeten aan levenskwaliteit wanneer ze met pensioen gaan. Het is dus cruciaal om daarbovenop te beleggen, zodat je je koopkracht en levenskwaliteit kan behouden.”

Je moet je als belegger blijven informeren. Je dient regelmatig nieuwe keuzes te maken of bij te sturen. 

Cédric Proost.

Maarten Vancoillie: “Ik heb veel geluk gehad” 

Maarten Vancoillie, PRESENTATOR QMUSIC

Q-stem Maarten Vancoillie begon tijdens de coronaperiode op goed gevoel te beleggen. Dat leverde hem een mooie winst op, maar tegelijk leerde hij ook dat je je toch best eerst goed informeert.

“Ik heb bij de start vooral veel geluk gehad “, geeft Maarten meteen toe. “Ik investeerde in NFT’s, cryptomunten en wat aandelen. Op een bepaald moment in de coronaperiode sloeg de economie terug aan en stegen de cryptomunten sterk in waarde. Ook stonden door corona fitnesszaken en bierbrouwers laag gewaardeerd. Ik kon me niet voorstellen dat de grootste bedrijven in die sectoren ten onder zouden gaan, dus ik investeerde erin. Dat gebeurde eigenlijk allemaal op eigen aanvoelen en vrij ongeïnformeerd, maar het was wel een erg boeiende en leerrijke periode.”

Goed informeren is de boodschap “Achteraf gezien besef ik wel dat het cruciaal is om je als beginnende belegger eerst goed te informeren. De boeken van Charlotte en Cédric zijn in dat kader alvast een goede basis, maar ik raad zeker ook aan om de podcast te beluisteren die we samen maakten. Zo weet ik nu dat er niet zoiets bestaat als ‘gegarandeerde winst’ of een juiste timing om een aandeel te kopen.” 

Next article