Home » Investeren & Beleggen » Investeren in kmo-units als alternatief beleggingsinstrument
Investeren & Beleggen

Investeren in kmo-units als alternatief beleggingsinstrument

Beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed kennen we allemaal. Investeren in kmo-parken is echter veel minder bekend. Wat zijn de mogelijkheden voor de goede huisvader die zijn portfolio wil diversifiëren? Keanu Meers, Head of Sales van BVI.EU, al 25 jaar de pionier inzake kmo- en gemengde bedrijvenparken, licht toe.

Keanu Meers.

“De laatste vijf jaar is kwalitatief kmo-vastgoed haast verdubbeld in prijs”, vertelt Meers. “Dat is veel meer dan klassiek vastgoed. De meerwaarde die bedrijfsvastgoed vandaag laat optekenen, is enorm. De reden is niet ver te zoeken: mensen willen blijven ondernemen en blijven groeien, wat de vraag doet pieken. Ook bij kmo-parken is de ligging doorslaggevend, wat maakt dat wij van de zoektocht naar de juiste locatie onze prioriteit maken. Daarnaast ligt onze graad van afwerking net iets hoger dan bij de concurrentie, waardoor wij quasi geen leegstand kennen. Nog een pluspunt: de kosten zijn voor rekening van de huurder, ook de onroerende voorheffing, waardoor je rendement natuurlijk flink naar omhoog gaat. Tot slot, en niet onbelangrijk: je werkt samen met zelfstandige ondernemers die een zaak te promoten en/ of uit te bouwen hebben: daardoor gaat het er veel zakelijker – lees professioneler – aan toe.” 

De laatste vijf jaar is kwalitatief kmo-vastgoed haast verdubbeld in prijs. Dat is veel meer dan klassiek vastgoed.

Voortrekker op de Belgische markt 

Als ontwikkelaar verhuurt en verkoopt BVI. EU aan eindgebruikers en investeerders. Naast de klassieke kmo-unit (gaande van 144 tot 1.000 vierkante meter) biedt het zowel gebouwen aan die op maat van de eindgebruiker worden afgewerkt als mix-parken waarbij een aandeel kantoren wordt ontwikkeld. “Belangrijk in onze parken is het aanhouden van een fiftyfiftyverhouding inzake verkoop en verhuur”, aldus Meers. “Jonge zelfstandige starters hebben enerzijds niet direct het kapitaal om de aankoopfinanciering rond te krijgen, anderzijds zijn er ook veel firma’s die eigenlijk geen vastgoed willen op hun balans en hun geld liever op een andere manier besteden. De vraag naar zowel de ‘aankoop als investering’ als de verhuur van kmo-units blijft daardoor groeien.”

Diversificatie 

“Bij BVI.EU kan je op twee manieren investeren: je kan ofwel een reeds verhuurd pand ofwel een kmo-unit zonder huurcontract kopen”, vervolgt Meers. “Hoe sneller de instap, hoe aantrekkelijker de condities: bij projecten die bijvoorbeeld nog in de vergunningsfase zitten, vallen interessante voordelen te rapen. Tevens bieden we pakketten verhuurd vastgoed aan, en ook pakketten verdeeld over diverse locaties: dat laat toe om de portefeuille mooi te spreiden. Nog een meerwaarde van kmo-parken is hun mate van modulariteit: eindgebruikers kunnen een reeks units naast elkaar kopen of huren, om zo de ideale vorm en grootte te creëren. Indien nodig kunnen deze achteraf weer opgedeeld of verder uitgebreid worden. Voor investeerders vormt dat zeker een bijkomende troef!”

Next article