Skip to main content
Home » Investeren & Beleggen » Van spaarder naar belegger: de eerste stappen
Opinie

Van spaarder naar belegger: de eerste stappen

Marc Van de Gucht, DIRECTOR ASSET MANAGEMENT & PRIVATE BANKING, DIRECTOR-GENERAL BEAMA

Beleggen leeft, maar niet iedereen weet hoe eraan te beginnen. Gelukkig zijn er enkele praktische tips die je op weg kunnen helpen. Marc Van de Gucht (BEAMA) licht toe.

Wanneer mensen, jong of oud, mij vragen stellen over beleggen, gaat het niet zelden over crypto’s, een specifieke aandelentip, het ideale moment om te beginnen, de beste beleggingsstrategie, enz. Het is duidelijk: beleggen leeft. En maar logisch ook, want het zijn bijzondere tijden. Geopolitieke conflicten, klimaatuitdagingen, demografische verschuivingen en nog een crisis hier en daar confronteren ons met een harde realiteit: door de hoge inflatie wordt ons spaargeld steeds minder waard. Wisselende emoties – gaande van onrust, paniek, fear-of-missing-out tot euforie – banen zich een weg door ons lijf. Maar laat emoties nu net de slechtste raadgever zijn als het op beleggen aankomt. Laten we daarom even een stapje achteruitzetten en beginnen bij het begin. Verrassend genoeg begint dat niet meteen met beleggen zelf. 

Bepaal eerst je budget 

Stel jezelf de volgende vraag: ‘Ben ik klaar om te beleggen?’ En hiermee bedoel ik: ken ik mijn financiële plaatje? Daarom een gouden tip: neem de tijd om je persoonlijke budget te bepalen. Door je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten, krijg je inzicht in hoeveel spaargeld je maandelijks overhoudt. Zorg voor een buffer om onverwachte kosten op te vangen en ga met het saldo aan de slag. Denk ook na over je financiële doelen: wat wil je bereiken en wanneer? 

Beleggingsfondsen vormen een solide basis voor een portefeuille, die je dan verder kan aanvullen met andere beleggingen.

Tijd is je vriend 

Is het plaatje duidelijk? Laat je dan niet verleiden door mooie praatjes over snel rijk worden. Beleggen is geen sprint, maar eerder een marathon. Om de finish te halen, moet je je tijd goed indelen. Warren Buffett zei ooit: ‘Iemand zit vandaag in de schaduw omdat men lang geleden een boom heeft geplant.’ Dat is een waarheid als een koe. Beleggen heeft tijd nodig, en die tijd is onze vriend. Dus als je kunt, begin dan vroeg met beleggen en doe dit regelmatig, gespreid in de tijd en met beperkte bedragen. Blijf consistent beleggen, en vang zo de marktschommelingen op. Het maakt dan al heel wat minder uit wanneer je begint. 

Spreiding, spreiding, spreiding 

En nu de hamvraag: waarin moet ik beleggen? Dat hangt grotendeels af van je persoonlijke situatie. Een beleggingsadviseur kan je helpen om je profiel in kaart te brengen en je hierin bij te staan. Maar wat je ook doet, zorg ervoor dat je de risico’s kent. Een nulrisico bestaat niet, ook niet bij beleggen. Het is daarom verstandig om te spreiden, zowel in de tijd als in verschillende beleggingsproducten. Een eenvoudige en toegankelijke manier is door te beleggen in fondsen. Zij brengen geld samen van duizenden beleggers en kunnen dit spreiden over verschillende bedrijven, sectoren, regio’s en beleggingsinstrumenten. Zelfs met een klein bedrag kan je er al een stukje van kopen. Beleggingsfondsen vormen daarom een solide basis voor een portefeuille, die je natuurlijk verder kan aanvullen met andere beleggingen. Neem de tijd om enkele fondsen te vergelijken en let op de kosten en risico’s.

Meer weten?

Is je interesse gewekt, maar wil je je nog wat verder verdiepen? Neem gerust een kijkje op volgende websites: 

beama.be/financiele-vorming

clubbeleg.be 

mijngeldenik.be 

wikifin.be

Next article