Skip to main content
Home » Learning & Development » Cybersecurity: “Kmo’s blijven bijzonder kwetsbaar”
Learning & Development

Cybersecurity: “Kmo’s blijven bijzonder kwetsbaar”

Paul Roevens, adviseur digitalisering bij UNIZO

Kmo’s zijn de ruggengraat van onze economie, maar blijven bijzonder kwetsbaar voor cybercriminaliteit. “Ondanks de toenemende dreiging van digitale aanvallen en strengere regelgeving zoals de NIS2-richtlijn, ontbreekt bij velen nog steeds een structurele aanpak voor cyberveiligheid”, zegt Paul Roevens, adviseur digitalisering bij UNIZO. “Dit brengt niet alleen de bedrijfscontinuïteit in gevaar, maar kan ook grote financiële en reputatieschade met zich meebrengen.

De achterstand van kmo’s in cybersecurity

“Uit recent onderzoek blijkt dat veel kmo’s hun cyberrisico’s nog steeds onderschatten. Cyberaanvallen worden vaak gezien als een probleem voor grote bedrijven, terwijl in werkelijkheid kleinere ondernemingen een aantrekkelijk doelwit vormen. Ze hebben vaak minder geavanceerde beveiligingsmaatregelen, onvoldoende kennis binnen het team en beperkte middelen om zich adequaat te beschermen. Phishing, ransomware en datalekken treffen dan ook steeds vaker kmo’s, met alle gevolgen van dien.”


Meer dan 90% van de cyberincidenten begint bij een menselijke fout.

NIS2-verplichting en de impact op kmo’s

“Met de invoering van de Europese NIS2-richtlijn worden bedrijven in cruciale sectoren verplicht om hun cybersecuritymaatregelen te versterken. Dit betekent dat kmo’s die onder deze regelgeving vallen, moeten voldoen aan strengere eisen op het vlak van risicobeheer, incidentrapportage en digitale beveiliging. Maar ook bedrijven die niet rechtstreeks onder de richtlijn vallen, zullen geconfronteerd worden met strengere eisen vanuit hun leveranciers of klanten die wél onder deze wetgeving vallen. Proactief investeren in cybersecurity wordt dus geen keuze meer, maar een noodzaak.”

Het belang van opleidingen

“Technologie alleen is niet voldoende om cyberaanvallen te voorkomen. De menselijke factor speelt een cruciale rol: meer dan 90% van de cyberincidenten begint bij een menselijke fout, zoals het klikken op een kwaadaardige link of het gebruiken van een zwak wachtwoord. Daarom is voortdurende training en bewustwording van medewerkers essentieel. Cybersecurityopleidingen helpen niet alleen om risico’s te verkleinen, maar ook om een sterkere cyberveiligheidscultuur binnen het bedrijf te creëren.”

Concrete aanbevelingen voor kmo’s

“Je kan vandaag al een aantal concrete stappen ondernemen om je cyberveiligheid te versterken. Investeer in cybersecuritytrainingen en maak medewerkers zo bewust van cyberdreigingen. Implementeer ook een sterk wachtwoordbeleid en multi-factor authenticatie. Houd je software up-to-date zodat alle systemen en toepassingen regelmatig worden bijgewerkt om kwetsbaarheden te dichten. Maak daarnaast ook regelmatige back-ups van cruciale bedrijfsgegevens en overweeg partnerships met gespecialiseerde cybersecuritybedrijven om risico’s te identificeren en te minimaliseren.”

Next article