Skip to main content
Home » Learning & Development » Het belang van educatieve technologie bij levenslang leren
Learning & Development

Het belang van educatieve technologie bij levenslang leren

Thomas Van Cauwenberghe, Station Chief -edtech/station-, de Belgische Hub voor Educatieve Technologiebedrijven

Levenslang leren is een concept dat steeds belangrijker wordt in onze snel veranderende wereld: upskilling & reskilling is niet langer een modewoord. Het stelt individuen in staat om hun vaardigheden en kennis voortdurend te ontwikkelen, wat essentieel is voor persoonlijke groei en professionele vooruitgang. “Educatieve technologie speelt hierin steeds meer een cruciale rol”, stelt Thomas Van Cauwenberghe van <edtech/station>.

“Op het Vlaamse, Belgische en Europese niveau zijn levenslang leren en de bevordering van een leercultuur belangrijke beleidsprioriteiten. In Vlaanderen zal de beleidsfocus binnen het domein van werkgelegenheid in de komende jaren sterk gericht zijn op training, met als doel een deelnamepercentage van 60% onder alle werknemers te bereiken tegen 2030. Dit doel blijft echter nog ver weg: in 2023 stond het deelnamepercentage aan 12-maands trainingen in Vlaanderen op 26%, wat aanzienlijk lager is dan het Vlaamse doel van 60%. Om de deelname aan training te stimuleren, werd in 2023 de ‘Arbeidsdeal’ goedgekeurd, in goede overeenstemming met de Europese Pilaren van Sociale Rechten (EPSR), die eerlijke arbeidsomstandigheden, gelijke kansen en levenslang leren bevordert.”

Vijf trainingsdagen per jaar

“Hieruit vloeit voort dat vanaf 2024 elke werknemer het recht heeft op vijf trainingsdagen per jaar. Daarnaast worden alle bedrijven verplicht deze training te faciliteren. Gezien het feit dat Vlaanderen een beroepsbevolking heeft van ongeveer 2,4 miljoen personen, vertaalt deze maatregel zich ruwweg naar een totaal van twaalf miljoen trainingsdagen per jaar. Om hoogwaardige training te waarborgen en bedrijven en opleidingsorganisaties te ondersteunen bij het behalen van dit ambitieuze doel, is educatieve technologie een noodzakelijk hulpmiddel. Zo kunnen bijvoorbeeld AI-gedreven inzichten en feedback in Learning Analytics Dashboards (LAD’s) gemakkelijk verbeterde gezamenlijke trainingssessies, on-the-job training en individuele projecten geven. Deze tools zijn voordelig voor trainers bij het organiseren van cursussen, voor trainees bij het vergroten van de betrokkenheid en voor bedrijven bij het monitoren van trainingsbehoeften en de voortgang van werknemers. Het laatste Vlaamse regeerakkoord legt gelukkig wel al een sterke nadruk op het belang van educatieve technologie en erkent dat technologie een krachtig hulpmiddel is om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en om bijvoorbeeld leerprocessen te personaliseren.”


Om hoogwaardige training te waarborgen en bedrijven en opleidingsorganisaties hierbij te ondersteunen, is educatieve technologie een noodzakelijk hulpmiddel.

Voor iedereen toegankelijk

“Educatieve technologie biedt een breed scala aan voordelen voor levenslang leren. Een van de belangrijkste voordelen is toegankelijkheid: technologie maakt leren mogelijk voor iedereen, ongeacht hun locatie of sociaaleconomische status. Online cursussen, e-learning platforms en mobiele apps stellen individuen in staat om in hun eigen tempo en op een manier die hen het beste past te leren. Daarnaast biedt technologie mogelijkheden voor personalisatie en meetbaarheid. Adaptieve leersystemen en kunstmatige intelligentie volgen de voortgang binnen de opleiding of training en bieden op maat gemaakte leermaterialen en feedback, wat de leerervaring aanzienlijk verbetert. Bovendien maakt technologie leren interactiever en boeiender. Virtuele opleidingslokalen, simulaties en gamification zorgen ervoor dat deelnemers actief betrokken zijn bij hun leerproces.”

Samenwerking als cruciaal element

“De samenwerking tussen de verschillende stakeholders wordt echter cruciaal: regelmatig communiceren zal de effectiviteit van educatieve technologieën waarborgen. <edtech/station> speelt al enkele jaren een belangrijke rol in het samenbrengen van al die betrokken partijen, waaronder onderzoeksgroepen, de sector, en de groeiende groep L&D-afdelingen van bedrijven, evenals de toenemende groep van bedrijfsacademies en opleidingen in grote bedrijven. Onderzoeksgroepen zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën en het uitvoeren van studies om de effectiviteit van educatieve technologieën te evalueren. Hun werk is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze technologieën zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en best practices. Samenwerken met de edtech-sector is essentieel om technologieën af te stemmen op de behoeften van gebruikers en om hun schaalbaarheid te waarborgen.”

“De vraagzijde bestaat uit gebruikers van educatieve technologie. Hun feedback en vereisten moeten centraal staan in de ontwikkeling en implementatie van deze technologieën. Door gebruikers actief te betrekken, kunnen we ervoor zorgen dat de technologieën effectief en gebruiksvriendelijk zijn. Onderwijsinstellingen spelen ook een belangrijke rol bij het integreren van educatieve technologie in hun curricula. Door samen te werken met de sector en gespecialiseerde onderzoeksgroepen, kunnen zij studenten toegang bieden tot de nieuwste technologieën en hen voorbereiden op de uitdagingen van de moderne arbeidsmarkt.”

Conclusie

“Educatieve technologie is een krachtig hulpmiddel dat het potentieel heeft om levenslang leren te transformeren. Door de visie van het Vlaamse regeerakkoord te volgen en de samenwerking tussen alle stakeholders verder te bevorderen, kan een leeromgeving gecreëerd worden die toegankelijk, gepersonaliseerd en interactief is. <edtech/station> brengt deze stakeholders samen en helpt zo het bevorderen van innovatie in de sector. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om te leren en te groeien, ongeacht hun achtergrond of omstandigheden.”

Next article