Home » Life Sciences » 6 tips om succesvol te rekruteren
Life Sciences

6 tips om succesvol te rekruteren

Met dank aan
Roxane Leloup en Liske Wambacq, founding partners bij Nuwhï.
Met dank aan
Roxane Leloup en Liske Wambacq, founding partners bij Nuwhï.

Met samen meer dan veertig jaar ervaring beschikken Roxane Leloup en Liske Wambacq van Nuwhï over een enorm netwerk en ruime kennis inzake rekrutering in de life sciences. Vanuit die expertise geven ze ons zes waardevolle tips om in de huidige krappe arbeidsmarkt toch de juiste talenten te kunnen aantrekken.

1

Vis in een grotere vijver

“Kijk verder dan het cv en de competenties van kandidaten. Hun motivatie en leervermogen zijn minstens zo belangrijk als graadmeter voor toekomstige prestaties. Daarmee zullen ze immers snel de skills ontwikkelen die ze nodig hebben om hun job goed te doen.”

2

Kijk verder dan de functietitel

“Het lijkt vaak een gemakkelijke en veilige oplossing om op zoek te gaan naar een kandidaat die reeds een gelijkaardige functie heeft. Op lange termijn win je daar echter niet veel mee. Misschien heeft je bedrijf net meer nood aan een nieuwe, frisse blik van iemand die buiten de grenzen van zijn rol of sector kijkt en nieuwe inzichten en ervaring meebrengt. Bovendien zal iemand niet snel voor eenzelfde baan kiezen als er geen duidelijke ‘wins’ in je aanbod zitten, zij het financieel, praktisch, inhoudelijk,…”

3

Denk ook aan de ‘ongrijpbare’ elementen

“Niet alleen de jobinhoud en het financiële plaatje bepalen de keuze van kandidaten. Je bedrijfscultuur en het gevoel dat ze bij de gesprekken hebben, zijn even belangrijk. Als hiring manager moet je voldoende aandacht hebben voor die ‘ongrijpbare’ elementen.”

4

Werf sneller aan

“Kandidaten die bij meerdere interessante bedrijven met een even mooi aanbod in de running zijn, zullen niet wachten op een bedrijf dat een langere aanwervingsprocedure heeft terwijl ze elders al aan de slag kunnen gaan. Het is daarom belangrijk dat je je rekruteringproces vereenvoudigt en versnelt.”

5

Communiceer over de aanwervingsprocedure

“Wie in de finale fase van twee procedures zit en weet dat het ene bedrijf er een weekje langer over doet om een beslissing te nemen, kan daar rekening mee houden. Kandidaten die in het ongewisse blijven over wat hen nog te wachten staat en hoelang de procedure nog gaat duren, zullen bij vergelijkbare jobs eerder geneigd zijn het eerste aanbod te aanvaarden.”

6

Kies voor een persoonlijke aanpak op maat

“Het is belangrijker dan ooit om een beroep te kunnen doen op een lokale vertrouwenspartner zoals Nuwhï die zich echt op lange termijn wil engageren om je bedrijf te leren kennen en het juiste talent voor de juiste positie te vinden. Voor bepaalde rekruteringen zal zo’n kwalitatieve en persoonlijke aanpak zelfs niet meer kosten dan bijvoorbeeld de ‘no cure no pay’-aanpak.”

Next article