Home » Life Sciences » Belgisch bedrijf groeit uit tot wereldspeler binnen zijn niche
Life Sciences

Belgisch bedrijf groeit uit tot wereldspeler binnen zijn niche

In samenwerking met
In samenwerking met

Een Belgisch engineeringbedrijf dat R&D-machines bouwt, groeide op dertig jaar tijd uit tot een niche pharmaspeler op wereldniveau.

Filip Van der Gucht

CEO bij XEDEV

“In 1994 startten we PROCEPT als een ontwikkelaar van R&D-procesmachines die onderzoekers meer data konden geven én die de nood aan dure onderzoeksmaterialen minimaliseerden”, vertelt Filip Van der Gucht, CEO bij XEDEV. “We focusten ons al vanaf het begin specifiek op engineering op partikelniveau, waarbij poederdeeltjes van een actieve stof geagglomereerd, gedroogd of gecoat worden. Intussen worden wereldwijd zo’n zevenhonderd machines van PROCEPT gebruikt, voornamelijk voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in vaste vorm, zoals tabletten, capsules, poeder, enz.” 

Sproeidrogen als catalysator voor groei 

“Zo’n twintig jaar geleden introduceerde Janssen Pharmaceutica een unieke techniek voor het maken van medicijnen door middel van sproeidrogen. PROCEPT speelde daar toen meteen op in met de ontwikkeling van een R&D-sproeidroger, waarvoor we ook een VLAIO-subsidie ontvingen. De interesse in de pharmasector was zo groot dat we al snel dé wereldwijde specialist werden in deze niche. Ongeveer vijftien jaar geleden begonnen klanten ons steeds vaker te vragen of ze experimenten met hun molecules aan ons konden uitbesteden. Om daarop in te spelen, richtten we in 2012 XEDEV op, een servicebedrijf dat al snel uitgroeide tot een wereldspeler met een specifieke expertise rond particle engineering en het stabiliseren van biologische moleculen via sproeidrogen”, vervolgt Van der Gucht. 

Onze ingenieurs en onderzoekers zijn communicerende vaten die elkaar versterken in het aanbieden van unieke oplossingen.

Unieke synergie zorgt voor sterke marktpositie 

“Vandaag bieden we onze klanten de mogelijkheid tot het kopen van onze onderzoekstechnologieën en/of het uitbesteden van hun R&D. Onze ingenieurs en onderzoekers zijn communicerende vaten die elkaar versterken. Zo zijn onze ingenieurs snel beschikbaar om PROCEPT-toestellen aan te passen of problemen op te lossen voor onze onderzoekers. Omgekeerd zijn de onderzoekers de eerste klanten voor onze ingenieurs om nieuwe toestellen te testen. Deze synergie maakt ons uniek en bezorgt ons een sterke marktpositie”, klinkt het. “Sinds enkele jaren beschikt XEDEV over een pharmaceutische licentie, waardoor we in onze nieuwe state-of-the-artinfrastructuur met PROCEPT-technologieën ook medicijnen kunnen ontwikkelen en produceren voor klinische studie fases 1 en 2.”

Next article