Skip to main content
Home » Life Sciences » Belgische biosensor opent de deur naar industry 4.0
Industry 4.0

Belgische biosensor opent de deur naar industry 4.0

Filip Delport

CEO

FOx Biosystems

Een spin-off van de KU Leuven heeft een innovatieve biosensor ontwikkeld die op het punt staat  om door te breken in de internationale farmawereld en zelfs mogelijkheden opent in het kader van industry 4.0. Meer uitleg door Filip Delport, CEO bij FOx Biosystems

Tekst: Joris Hendrickx

Vanuit welke nood hebben jullie deze biosensortechniek ontwikkeld?

“Onze biosensortechnologie valt onder de noemer labelvrije technologie. Dat betekent dat een biomoleculair herkenningselement (bijvoorbeeld een antilichaam) wordt gekoppeld aan een sensor. Wanneer het molecule dat je wilt meten hier mee interageert, dan ‘zie’ je deze onmiddellijk binden. Deze gouden standaard technologie wordt al sinds de jaren 80 wereldwijd toegepast, maar vanwege de beperkte flexibiliteit, hoge kost en nood aan gespecialiseerd personeel bleef deze techniek beperkt tot de grote laboratoria. Ook duurde het lang eer de resultaten beschikbaar waren.”

Hoe hebben jullie dit als spin-off toegankelijker en flexibeler kunnen maken?

“Door het gebruik van optische vezels kunnen we de meeste metingen uitvoeren zonder staalvoorbereiding. Zelfs rechtstreeks in bloed kunnen zeer gevoelige metingen gebeuren, waardoor deze technologie beter presteert dan de bestaande referentiemethoden. Ze is in staat om in enkele minuten een contaminant op te meten, maar eveneens de kinetische affiniteit tussen twee biomoleculen.”

De Industry 4.0-benadering wordt steeds belangrijker om de ontwikkeling van complexe nieuwe biologische geneesmiddelen te versnellen.

“Je kan er dus meerdere types analyses mee uitvoeren en het bijgevolg heel flexibel inzetten voor kwaliteitsanalyses van antilichamen en nanobodies. Het instrument is ook zeer gebruiksvriendelijk. Vanaf het eerste design werd rekening gehouden met de kost en robuustheid, zodat deze technologie voor heel wat kleinere labo’s toegankelijk wordt en zelfs buiten het labo kan worden ingezet.”

In welke zin kadert dit in het industry 4.0-verhaal?

“We werken ook aan de integratie binnen een proces. We koppelen het instrument aan functionaliteiten zoals een bioreactor, pipeteerrobot of andere staalbehandelingen en analyse-instrumenten. Deze benadering wordt steeds belangrijker om de ontwikkeling van complexe nieuwe biologische geneesmiddelen te versnellen. Deze zijn namelijk minder een product dan wel een proces om dit product te maken.”

“Dit houdt een automatisatie in van productie en staalname, zodat veel meer stalen en biochemische data zo snel en accuraat mogelijk gemeten worden zonder het proces te storen. De volgende stap is om de data die hierbij gegenereerd wordt via artificiële intelligentie te analyseren en zo het proces automatisch te controleren. Dit zal de veiligheid, werking en kost voor onder andere ‘biologicals’ en ‘gentherapieën’ verbeteren.”

Next article