Home » Life Sciences » Chronische ouderdomsziekten uitstellen dankzij combinatie van medicijnen
Life Sciences

Chronische ouderdomsziekten uitstellen dankzij combinatie van medicijnen

Eenmaal een eerste ouderdomsziekte de kop opsteekt, lijkt het wel of elk orgaan stilaan begint te falen. Dr. Ann Beliën verdiepte zich in de biologie van het verouderingsproces en zocht naar geneesmiddelencombinaties die dit proces positief kunnen beïnvloeden.

Ann Beliën.

“Het verouderingsproces wordt gedreven door twaalf belangrijke mechanismen die in cellen en weefsels achteruitgaan. Dit aanpakken, brengt dus een enorme complexiteit met zich mee. Wij ontwikkelden op basis van humane data en artificiële intelligentie een systeem om te voorspellen welke combinaties van reeds bestaande medicijnen het potentieel hebben om de start van bepaalde chronische ouderdomsziekten uit te stellen. Met deze werkwijze willen we zo snel mogelijk veilige en doeltreffende oplossingen naar de patiënt brengen, mét de mogelijkheid om ook andere organen te beïnvloeden. Eén mechanisme verbeteren, kan immers een positieve impact hebben bij meerdere organen.” Bewezen impact op beweeglijkheid, spiersterkte en spiermassa “Ons eerste kandidaat-geneesmiddel RJx01 is een combinatie van twee medicijnen die gelijktijdig werkt op meerdere basismechanismen en kan worden ingezet tegen sarcopenie (spierverzwakking door ouderdom of inactiviteit). Aan de hand van meerdere preklinische studies hebben we aangetoond dat RJx-01 een positieve impact heeft op de beweeglijkheid, spiersterkte en spiermassa. De conclusie van deze resultaten was dat we over een veilig en goed werkend geneesmiddel beschikken.” 

Wij ontwikkelden een systeem om te voorspellen welke combinaties van bestaande medicijnen het potentieel hebben om de start van bepaalde chronische ouderdomsziekten uit te stellen.

Bijkomende bevestiging en onderzoeken 

“We voerden een eerste klinische studie uit bij vrijwilligers tussen 65 en 75 jaar waarbij milde acute sarcopenie opgewekt werd door een been voor twee weken in het gips te plaatsen. Gedurende deze periode en vier weken nadat het gips verwijderd werd, bleven de deelnemers RJx-01 innemen en werden ze goed opgevolgd. Zowel vlak voor als tijdens het verloop van de studie brachten we diverse parameters in kaart. Deze zomer zullen alle data hiervan worden geanalyseerd. We zullen daarbij eveneens kijken of we RJx-01 in andere ziektebeelden kunnen gebruiken.” 

Opportuniteiten voor investeerders en partners 

“Dankzij het enorme potentieel van RJx-01 konden we in het najaar van 2021 voor een bedrag van 15,7 miljoen euro aan financiering ophalen. Na het bekomen van de klinische analyseresultaten zullen we een nieuwe en grotere kapitaalronde opzetten. Steeds meer internationale investeerders en partners tonen interesse om samen onze ontwikkelingen op de markt te brengen.”

Next article