Willem Dhooge
Co-General Manager
Flanders.bio
Pascale Engelen
Co-General Manager
Flanders.bio
De Belgische biotech en life sciences doen het goed. De prognoses van nieuwe aanwervingen in de sector zijn dan ook hoog en de roep naar hoogopgeleid personeel is luider dan ooit. Daarnaast zetten de bedrijven, de kennisinstellingen en ziekenhuizen volop in op nieuwe technologieën. Willem Dhooge en Pascale Engelen, co-General Managers van flanders.bio, leggen uit.
Het is duidelijk, het hart van de sector klopt in heel Europa het snelst in België. Het Vlaamse en Belgische ecosysteem voor biotech bevat dan ook enkele belangrijke troeven zoals het excellente wetenschappelijk onderzoek aan onze universiteiten en onderzoeksinstellingen, een aantal biotechbedrijven zoals Galapagos en argenx die tot de top van Europa behoren, een pool van expertise in de O&O-vestigingen van internationale bedrijven zoals Janssen Pharmaceutica, UCB, BASF en GSK en een rijke dienstensector die deze industrie ondersteunt met een breed gamma aan specifieke competenties. Ook de uitdagingen en richting waarin de sector evolueert, worden steeds helderder.
Inzetten op nieuwe technologieën
Lifesciencesbedrijven ontwikkelen onder meer gerichte en doeltreffende kankerbehandelingen en diagnostica om ziektes op te sporen, maar produceren bijvoorbeeld ook graanvariëteiten die beter bestand zijn tegen veranderingen in het klimaat of technologieën voor een meer duurzame landbouw. Hiervoor maken ze steeds meer gebruik van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie. Je zal in de toekomst veel bruikbare big data krijgen die verkregen worden via sensoren of observatietechnologieën.
De sector maakt zich zorgen of de vacatures weldegelijk ingevuld kunnen worden, zeker gezien het huidig tekort aan geschoold personeel op de arbeidsmarkt.
Veel van die data zijn echter gevoelig en persoonlijk, en daar ligt een grote uitdaging. De stroom aan gegevens moet bruikbaar blijven voor de industrie en tegelijkertijd acceptabel zijn voor de burger. We zien echter een jonge, dynamische AI-sector ontstaan in Vlaanderen die hiervoor de nodige expertise en competenties ontwikkelt. Vanuit flanders.bio zetten we ook volop verder in op een nauwe samenwerking met de eveneens bloeiende digital sciences en medische technologie binnen het innovatieve bedrijvennetwerk flanders.health.
Grote nood aan hoogopgeleid personeel
De lifesciencessector betekent voor de Belgische economie een belangrijke groeimotor. In Vlaanderen alleen al is deze goed voor meer dan 20.000 directe en 60.000 indirecte jobs. De roep naar hoogopgeleid personeel weerklinkt luider dan ooit. Volgens een conservatieve schatting komen er in 2020 minstens 1.600 nieuwe jobs bij.
De sector maakt zich dan ook zorgen of de vacatures weldegelijk ingevuld kunnen worden, zeker gezien het huidig tekort aan geschoold personeel op de arbeidsmarkt. Wat we vooral nodig hebben, zijn meer studenten die een wetenschappelijke of STEM-opleiding volgen. De vorige Vlaamse regering heeft hier al sterk op ingezet, maar we zullen met z’n allen nog een tandje bij moeten steken als we talent uit eigen land willen blijven rekruteren, in plaats van internationaal te moeten gaan zoeken.